Znani zmagovalci razpisa Varno na kolesu 2020

Varni na kolesu 2020

Program Varno na kolesu je letos že osmo leto spodbujal mlade k aktivni in varni vključitvi v promet preko zanimivih in poučnih nalog. Kljub epidemiji, ki je predvideni izpeljavi razpisa nekoliko prekrižala načrte, je v projektu sodelovalo več kot 10.000 otrok iz več kot 120 slovenskih šol. Ob koncu projekta so organizatorji razglasili najboljše.

Sodelujoče šole so tudi letos širile sporočilo o varnosti v prometu in aktivnem življenjskem slogu, obenem pa so se potegovale za širok nabor praktičnih in denarnih nagrad. Glavne nagrade v sklopu razpisanih nalog so osvojile osnovne šole Tišina, Bršljin in Jurija Vege Moravče, so sporočili organizatorji.

Letošnji razpis je prinesel kar nekaj novosti, saj so se poleg učencev, ki se pripravljajo na kolesarske izpite, opravljanju zanimivih kolesarskih nalog pridružili osnovnošolci vseh devetih razredov. V sklopu razpisanih nalog so učenci opazovali promet in prometno infrastrukturo v svojem kraju, spoznavali pozitivne vplive kolesarjenja in pravilno opremljeno kolo ter opozarjali na najpogostejše kolesarske prekrške.

Šolski dan na kolesu

Svoje znanje o varnosti v prometu so uporabili tudi v praksi, in sicer na kolesarskih športnih dnevih ali med zbiranjem prekolesarjenih kilometrov za svojo šolo. Pri tej nalogi se je najbolje odrezala OŠ Selnica ob Dravi, kjer je 113 učencev od oktobra do aprila prevozilo 85.726 kilometrov.

Za izvedbo športnega dneva na kolesu je največ točk zbrala OŠ Ivanjkovci, ki je jeseni organizirala teden kolesarjenja v šolo in je med vsem letom aktivno ozaveščala o pomenu trajnostne mobilnosti.

S kolesom med novomeškimi drevesi

Učenci so v svoji občini iskali tudi zanimive kolesarske izlete, ki so primerni za družinske izlete, pri čemer je najboljšo nalogo oddala OŠ Bršljin za nalogo S kolesom med novomeškimi drevesi. Vse tri šole bodo za svoje odlično delo prejele servis koles za učence in lokalno skupnost.

Kot so v sporočilu za javnost povzeli besede vodje projekta Tanje Medved, je bilo letos zaradi aktualnih razmer opravljanje nalog oteženo, a so se vse sodelujoče šole kljub temu odlično odrezale in še enkrat dokazale, da se lahko o tako pomembni tematiki, kot je varnost v prometu, osvešča tudi na kreativen način, ki je otrokom blizu.

“Prav v preteklih mesecih smo spoznali, kako pomembno je, da pri osveščanju o varnosti stopimo skupaj in vsi s svojimi dejanji pripomoremo k dosegu skupnega cilja. S programom Varno na kolesu želimo pri najmlajših ozavestiti prav te vrednote in glede na navdušenje, ki ga vsako leto izkazujejo pri opravljanju nalog, smo na dobri poti,” je izpostavila Medvedova.