Za pripravo učbenikov in e-gradiv namenjenih 1,42 milijona evrov

Učbeniki. Foto Sio.si

Vlada je na odboru za državno ureditev in javne zadeve v načrt razvojnih programov 2020-2023 uvrstila projekt subvencioniranja priprave učbenikov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Letos in prihodnje leto je za to namenjenih 1,42 milijona evrov, med drugim za dvojezične učbenike, gradiva za Rome in za zagotavljanje digitalnih virov, s čimer bo omogočeno izobraževanje na daljavo.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, bo država s projektom subvencioniranja priprave učbenikov “prispevala k uresničevanju koncepta enake dostopnosti učbenikov in učnih gradiv učencem pod enakimi pogoji in prispevala k razvoju človeških virov kot enem ključnih dejavnikov razvoja družbe”.

Vzpostavitev platforme e-knjige v šolskih knjižnicah

Polovica od 1,42 milijona evrov je načrtovanih za letošnje, polovica pa za prihodnje leto. S temi sredstvi bodo sofinancirali izdajanje italijanskih prevodov slovenskih učbenikov, recenzij in nakup italijanskih učbenikov, izdajanje dvojezičnih učbenikov in učnih gradiv za učence in dijake madžarske narodnosti, prilagoditve in/ali prevode učnih gradiv za učence Rome, prav tako pa bodo sredstva namenili za subvencioniranje zagotavljanja digitalnih virov in e-knjig oziroma vzpostavitve platforme e-knjige v šolskih knjižnicah in nakupa licenc za e-knjige, s čimer bo omogočen nemoten potek izvajanja izobraževalnega procesa in izobraževanja na daljavo, so pojasnili.

Po njihovih navedbah bo za pripravo in izdajo teh gradiv ministrstvo sklenilo pogodbe z založniki, ki so edini izdajatelji in lastniki avtorskih pravic za ta gradiva.

Predsednik vlade Janez Janša je minuli ponedeljek v pogovoru za televizijo Nova24TV potrdil, da se na ministrstvu za izobraževanje “ukvarjajo s predlogom, da bi se učencem zagotovilo prenosne računalnike. Ne le zato, da smo pripravljeni na drugi val epidemije. Ampak da tudi prihranimo pri nakupu delovnih zvezkov. Vsa vsebina bo v oblaku, vsak si bo to lahko snel brez stroškov. V nekaj letih si bomo povrnili vse stroške financiranja računalnikov,” je pojasnil.