Življenje v šolah počasi v stare tirnice

V šolah se življenje počasi vrača v stare tirnice. Učenke in učenci so razigrani in veseli, izobraževalni proces se izvaja po programu, le razdalja in maske kažejo, da se še kar nekje nekja skriva.

Osnovno šolo Anice Černejeve v Makolah smo obiskali na dan, ko so imeli razredna fotografiranja, v šolah pa so bili tudi že devetošolci. Otroško veselje pred fotografiranjem je že spominjalo na čas pred nekaj meseci.

Večina ocen je zaključenih

“Makolska šola je znova topel hram učenosti za vseh 150 učencev, ” nam je povedala ravnateljica šole Silvestra Samastur. “Seveda tega pogled na prazne hodnike in stene ne razkriva. Vstopiti je treba v katero od devetih učilnic, kjer vsak učenec v svoji klopi spremlja učni proces. Srečanje s sošolci in učitelji so težko pričakovali predvsem učenci prve triade, ki so hitro in brez težav sprejeli vsa higienska priporočila in priporočeno razdaljo. Predvsem učenci zadnje triade pa so v pouku na daljavo kar uživali. Šola jim je tudi sedaj prijetna, saj je večina ocen zaključenih in je veliko časa za ponavljanje in prijeten klepet.

Valete ne bo

Posebnost makolske šole so vozači, saj kar 80% učencev v šolo pride z avtobusi. še pojasnjuje ravnateljica. “Pri njih je razkuževanje in nošenje maske nekaj povsem običajnega. Ponosni smo, da smo k pouku v šoli vsi pristopili odgovorno. Vsi, še posebej devetošolci, pa se zavedamo, da bo letošnji zaključek leta drugačen. Ni zaključnih ekskurzij, valete, predaje ključa… V poletnih mesecih nam bodo na šoli naredili novo kuhinjo in jedilnico. Zato si vsi želimo, da gremo hitro na počitnice in da se zdravi vrnemo jeseni v posodobljene kletne prostore.”