Jeseni kombiniran pouk?

Simona Kustec

ZA OBJAVO!!! Ljubljana, DZ. Kandidatka za ministrico za izobrazevanje, znanost in sport Simona Kustec.

Naš izobraževalni sistem se je v novih razmerah izkazal kot eden od treh najuspešnejših v Evropski uniji, je ob koncu šolskega leta izjavila Ministrica za izobraževanje Simona Kustec. 

Ministrica meni, da se je model izobraževanja za osnovnošolce v korona krizi izkazal za uspešnega, je poročal Radio Slovenija. Zato lahko pričakujemo njegovo nadaljevanje v jeseni, pravi ministrica.

Izmenično v pravi in virtualni učilnici

Domnevamo, da zdravstvena stroka tudi jeseni ne bo dovolila vsem dijakom sočasno uporabo javnega prevoza. Zato na ministrstvu za izobraževanje snujejo model, kombinacijo, po katerem bo imela skupina dijakov nekaj časa pouk v šoli, druga skupina pa v virtualnem svetu, torej na daljavo. Nato se bosta skupini zamenjali. Ministrica še ne želi javno razkriti podrobnosti , saj bo ministrstvo osnovnim in srednjim šolam prihodnji teden poslalo predloge za izvedbo pouka v novem šolskem letu: “Tako, da bodo imele res dovolj časa, da se pripravijo.”

Da bo šolanje tudi jeseni verjetno potekalo kot kombinacija učenja na daljavo in pouka v razredu, je ministrica napovedala že ob majskem odpiranju osnovnih šol.

IKT izobraževanja za učitelje

In še eno zagotovilo Kustečeve: “Vsekakor je naša naloga, da sedaj med počitnicami preverimo, in pa tudi poskrbimo za to, da bodo imeli tako vsi učenci in učenke kot tudi učiteljice in učitelji ustrezno informacijsko-komunikacijsko opremo in pa tehnologijo, ki jim bo sploh omogočala, da ta proces izvajajo.”

Zavod za šolstvo bo za učitelje pripravila izobraževanja o uporabi informacijske komunikacijske tehnologije pri pouku na daljavo.

Arnes v okviru projekta SIO-2020 že nudi na to temo kar nekaj izobraževanj.

Zahvala predsednika Pahorja

Ob skorajšnjem zaključku šolskega leta sta se predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec prek video nagovora zahvalila učencem, učiteljem in staršem za uspešen zaključek šolskega leta, ki je bilo letos, kot sta poudarila, posebno.

Predsednik Pahor je prepričan, da bodo v prihodnje spremembe učenja velike tudi zaradi letošnje epidemije in izkušenj z njo.

“Ni dvoma, da bodo nove tehnologije pri učenju še bolj pomembne. Toda tudi ni dvoma, da bodo tudi v prihodnosti šola, učitelji in učenje več kot to,” je dejal predsednik Pahor. Izpostavil je, da so šola vsi prijatelji in simpatije, prav tako so šola učitelji, ki učence potrpežljivo in smelo vodijo skozi labirint znanja na Olimp védenja, ter starši in družina, ki učencem stojijo ob strani in z njimi slavijo uspehe in tolažijo bridkosti.

Ministrica Simona Kustrec se je zahvalila učencem, dijakom, študentom, vzgojiteljem, učiteljem, profesorjem, ravnateljem in vsem ostalim zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. “Brez vas nam ne bi uspelo. In vi ste tisti, ki ste skupaj z vsemi nami pravi in največji zmagovalci tega časa. Zmagovalci znanja, zmagovalci jutrišnjega dne,” je dejala.

Ob tem je izpostavila, da bo v prihajajočem času še nekaj izzivov in dilem. “To je predvsem vprašanje, kako izpeljati izobraževanje od jeseni dalje. Želim vam povedati, da delamo na tem, da se tega zavedamo in da boste zelo kmalu tudi izvedeli, kako bomo to naredili. Naredili bomo na najboljši možni način, na takšen način, ki ga bomo lahko tudi izpeljali tako, da bo vsem skupaj najbolj prav,” je napovedala ministrica.

“Moja zaveza je ta, da bomo na našem ministrstvu za šolstvo stalno, tudi v času poletnih počitnic, mislili na vas, da bomo delali za to, ker šola v jeseni bo, ker mora biti in ker je znanje tista karta uspeha za vse, kar bomo in kar boste počeli v življenju,” je dejala ministrica Simona Kustec, ki je vsem zaželela lepe, sproščene in zdrave počitnice.