Namesto za računalnik raje na igrišče

Nogomet in rolkanje Vir: Pixabay.com

Nogomet in rolkanje Vir: Pixabay.com

Med počitnicami naj se otroci in najstniki čim bolj odklopijo od digitalnih naprav in družabnih omrežij, na katera so se pretirano navezali v času epidemije koronavirusa, ko so bili stiki omejeni, šolanje pa je potekalo na daljavo, svetujejo na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v sklopu Fakultete za družbene vede. Prav tako je sedaj čas za čiščenje telefonov vseh nepotrebnih aplikacij. 

Z naravo proti zasvojenosti z digitalno tehnologijo

Otroci in mladostniki so v času epidemije Covid-19 preživeli veliko časa na napravah z zasloni. Posledično se nekateri starši sedaj srečujejo s težavami prekomerne rabe pri svojih otrocih, kar lahko vodi v zasvojenost. Na Safe.si vsem svetujejo, naj v poletnem času zmanjšajo količino časa, ki ga preživijo na internetu, računalnikih, mobilnih telefonih in družabnih omrežjih. Starši naj otroke aktivno usmerjajo in spodbujajo k aktivnostim, ki ne potrebujejo naprav z zasloni. Družijo naj se s prijatelji in ukvarjajo z različnimi športi.

Zelo blagodejen učinek imajo sprehodi v naravo. Polurni sprehod po gozdu, parku, travniku, ob reki, morski obali, jezeru ali drugem vodnem okolju, bo imel pomirjujoč učinek tako na odrasle kot tudi na najstnike in otroke. Z opazovanjem narave in odkrivanjem njenih skrivnosti se bomo sprostili, spočili, otroci bodo z gibanjem sprostili energijo, se krepili in gibalno razvijali ter obenem ugotovili, da so zanimive stvari tudi izven digitalnega sveta. Sprehodi naj bodo redni, če je le mogoče vsakodnevni, kombiniramo pa jih lahko z izleti.

Predvsem pa naj bo v času sprehoda telefon v žepu in utišan, da ne bo motil sproščanja z opozorili o novih sporočilih. Starši naj poskrbijo tudi, da otroci pred spanjem ne uporabljajo naprav z zasloni, ker te motijo kakovosten okrepčilen spanec, ki ga otroci nujno potrebujejo za zdravo rast in razvoj.

Kakovostno preživljanje časa na internetu

Še vedno je smiselno biti pozoren na čas, ki ga otroci in najstniki preživijo na napravah z zasloni. Ta naj v času počitnic ne presega priporočeni dve uri na dan za zabavo za najstnike, pri otrocih pa naj bo ta čas še krajši, odvisno od starosti.

Vendar pa številni strokovnjaki ugotavljajo, da je bolj kot količina časa, ki ga mladostniki preživijo na digitalnih napravah, pomembno, kaj na njih počnejo. Kakovostno in ustvarjalno preživljanje časa na internetu zagotovo ne povzroča težav z zasvojenostjo, v nasprotju z uporabo digitalnih naprav za zabavo in za »zapravljanje« časa brez nekega konkretnega namena.

Zapiranje računov in odstranjevanje aplikacij

V času epidemije in šolanja od doma so si številni naložili različne aplikacije in ustvarili nove račune. Sedaj imajo na telefonu ali računalniku aplikacije, ki jih ne uporabljajo, potencialno pa so izpostavljeni možnim prevaram. Zato je zelo priporočljivo izbrisati vse račune in aplikacije, ki jih ne potrebujemo več.

A samo izbris aplikacije iz telefona, tablice ali računalnika ni dovolj, opozarja Safe.si. Najprej je treba izbrisati profil ali račun, šele nato aplikacijo. Navodila za izbris običajno najdemo na straneh za pomoč posamezne aplikacije ali družabnega omrežja. Na spletni strani Safe.si so v Središču za pomoč (https://safe.si/sredisce-za-pomoc) pripravili povezave na navodila za izbris profilov na nekaterih družabnih omrežjih.