Potreba po delavnicah, ki jih ponuja Arnes

V času, ko se dogajajo počitnice in so nekateri z eno nogo že v vodi ali kje drugje, so se izobraževanja lotili na Andragoškem zavodu Maribor.

Pod mentorstvom Borisa Volariča, učitelja in računalnikarja, izobraževalca v številnih projektih ter dolgoletnega strokovnjaka in Arnesovega sodelavca na področju digitalizacije in rabe IKT v izobraževanju, so pod drobnogled vzeli WordPress, sistem oziroma platformo za objavljanje prispevkov na spletu, ki je zaslužna za to, da v tem trenutku prebirate te vrstice.

Pripravljeni moramo biti na delo na daljavo

Andragoški zavod je poseben po tem, da sodelavci izhajajo iz različnih delovnih področij. Tako sestavijo ene izobraževalne skupine iz tistih, ki izhajajo iz izobraževanja, torej iz šol, ali pa jim je tematika izobraževanja (WordPress, spletne učilnice…) znana, in druge iz tistih, ki jim je to področje manj znano. Vsi pa se morajo pripraviti na to, pravi direktorica Irena Urankar, da je tudi v prihajajočem šolskem ali študijskem letu možen scenarij, ko bo izobraževanje potekalo večinsko na daljavo, kot se je to letos že zgodilo.

Irena Urankar je povedala, da je bil zanje večji izziv hiter prehod, ko so vzpostavili vse potrebno za pouk na daljavo, ob tem pa preselili tudi vso administracijo in vse v 90% prilagodili za delo od doma. Vse to “z danes na jutri”! Sreča pa je bila v tem, da so veliko večino stvari, vključno z elektronsko pošto in prijavami ter Oblak 365, že nekaj časa imeli urejenih.

Pri nekaterih programih izvajanja so dobili hitra in zelo natančna, kje tudi zahtevna navodila. Programe so izvajali tudi prek telefona, elektronske pošte in seveda drugih komunikacijskih kanalov, kot so Viber, Skype in z uporabo videokonferenčnih sistemov, kjer so pri stikih med sodelavci pri njih prednjačili Microsoft Teamsi. “Skoraj čez noč smo postavili na glavo del izobraževanja”, še dodaja Irena Urankar.

Katja Horvat, ki na Andragoškem zavodu skrbi, da gre IKT pri njih v korak s časom, je povedala, da so pri njih že pred leti presedlali iz Joomle na WordPress in migracijo dobro izvedli. Najeli so oblikovalce, ki so jim postavili spletišče na WordPressu in uredili AAI prijave. V lanskem letu pa so prestavili tudi spletne učilnice na strežnik na Arnesu.

Z Arnesom tudi sicer že dolgo sodelujejo in jim je bilo zato sedaj veliko lažje.

Na fotografiji z leve Maja Sedevčič, direktorica Andragoškega zavoda Irena Urankar, izvajalec delavnice Boris Volarič in Katja Horvat.

Z Arnesovimi delavnicami tudi v prihodnje

Direktorica Irena Urankar ugotavlja čedalje večjo potrebo po delavnicah, ki jih organizira Arnes za učitelje in druge strokovne delavce. Tudi v prihodnje načrtujejo aktivno udeležbo sodelavcev, najbrž najprej na delavnici za uporabo mobilnih naprav.

Izvajalec tokratne delavnicde Boris Volarič pravi, da je delo s strokovnimi sodelavci precej drugačno od tistega z učitelji, ki prihajajo iz izobraževalnih organizacij, torej šol. Eni in drugi pa morajo poznati vse zmožnosti, ki jih sistem ponuja.

Lažje je delati s tistimi, dodaja Katja Horvat, ki prihajajo iz šol in že imajo znanje rabe vseh teh orodij.

Helena Matavž, izvajalka izobraževalnih programov na Andragoškem zavodu, pravi, da ima zavod partnerje tudi iz tujine (Erasmus +…), kjer delo temelji na partnerski izmenjavi, in pri delu na daljavo niso imeli težav. Skupaj seveda iščejo rešitve, saj institucije, s katerimi sodelujejo, niso samo izobraževalne in je dobro, da uporabljajo isti komunikacijski kanal.

Objavil/-a: Drago Jovič