Priprave na vrnitev v šolske klopi z žagami

V Italiji še uporabljajo starinske šolske klopi. Vir: Unsplash

V Italiji še uporabljajo starinske šolske klopi. Vir: Unsplash

V Italiji so bile šole zaradi novega koronavirusa zaprte kar šest mesecev. Zdaj pa se tudi italijanski otroci pripravljajo na vrnitev v šolske klopi. A reorganizacija v skladu z ukrepi za zajezitev širjenja virusa ne poteka povsem gladko.

Večina italijanskih šol še vedno uporablja staromodne šolske klopi, za katere zaradi prostorske stiske zlasti v nižjih razredih osnovne šole posedejo več učencev, poroča rtvslo.si.

Ministrstvo za šolstvo je sicer julija izdalo naročilo za tri milijone samostojnih miz, za katere upajo, da bodo prispele do 8. septembra, da bi šole lahko sestavile novo pohištvo do sredine meseca, ko se učenci vrnejo v šolske klopi.

A številna okrožja skrbi, da nove klopi ne bodo prispele pravočasno, zato so vzeli zadeve (oziroma orodje) v svoje roke in stare klopi žagajo na pol.

Ministrica za šolstvo Lucia Azzolina je bila deležna ostrih kritik glede počasnega ponovnega odpiranja šol. Medtem ko se je skoraj vse drugo 18. maja po dolgi in strogi karanteni odprlo, junija tudi restavracije, julija pa kinodvorane, gledališča in telovadnice, so šole – šolsko leto v Italiji traja do sredine julija – ostale zaprte.

Učenci in učitelji z maskami

Ministrica Azzolina je konec junija predstavila načrt odprtja šol. V enem razredu naj bi bilo manj učencev, da bi zagotovili metersko oddaljenost med njimi, poleg tega naj bi ponekod učenci hodili v šolo na izmenične dneve, poroča CNN.

Učenci bodo nosili maske, učitelji pa poleg mask še plastične ščitnike za obraz. Učilnice bodo razkužili večkrat na dan. Kjer bo le mogoče, bo pouk zunaj ali v gledališčih, parkih in muzejih, zlasti tam, kjer v starejših stavbah ni mogoče zagotoviti primerne varnostne razdalje. V Rimu bo pouk potekal tudi v župniščih.

Srednješolci, ki živijo z ranljivimi družinskimi člani, se bodo lahko odločili za šolanje na daljavo.