Obvezne maske v večini evropskih šol

Nošenje maske v šoli. Vir: Pixabay

Nošenje maske v šoli. Vir: Pixabay

Vir: Pixabay

V šolske klopi se podobno kot slovenski vračajo otroci tudi drugod po Evropi. V večini šol je zaradi covida-19 obvezno nošenje zaščitnih mask. Med ukrepi sta še pogostejše umivanje rok in ustrezna medsebojna razdalja.

V nobeni izmed evropskih držav za zdaj ne bo izobraževanje potekalo izključno na daljavo. Zaradi pandemije pa so v Črni gori in Severni Makedoniji začetek šolskega leta preložili na oktober, povzema poročanje tujih medijev Slovenska tiskovna agencija (STA).

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ta teden v luči začetka novega šolskega leta posvarila, da je Evropa pred tveganim obdobjem. “Vemo, da družb ne moremo odpreti, ne da bi najprej odprli šole,” je dejal direktor WHO za Evropo Hans Kluge. “Ključno je torej, da je veliko odvisno od ravni prenosa v skupnosti. Osnovna pravila je treba upoštevati povsod,” je poudaril.

Vsaka nemška zvezna dežela po svoje

V večini nemških dežel so se učenci v šolske klopi vrnili že v začetku avgusta, v nekaterih pa se bodo v prihodnjih dneh oziroma tednih. V vsaki deželi veljajo nekoliko drugačna pravila za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, v večini pa morajo otroci nositi zaščitne maske, razen ko so v razredu. V nekaterih deželah pa jih morajo nositi tudi med samim poukom. Ponekod medtem učencem v razredu ni treba upoštevati medosebne razdalje.

Več dežel učiteljem in vzgojiteljem omogoča več brezplačnih testiranj na novi koronavirus.

Danski šolarji brez mask

Že 10. avgusta se je novo šolsko leto začelo tudi na Danskem, kjer pa otrokom in učiteljem v šolah ni treba nositi mask. Razdeljeni so v manjše skupine po približno 12 učencev, ki sedijo dva metra narazen. Roke si morajo umiti najmanj vsako uro in pol.

V Veliki Britaniji maske obvezne za srednješolce

Konec tega meseca so se že odprle šole na Škotskem in Severnem Irskem, v Walesu in Angliji pa se bodo v začetku prihodnjega meseca. V vsaki od štirih britanskih regij veljajo nekoliko drugačna pravila za učence.

Na Škotskem bodo denimo morali vsi otroci, starejši od pet let, nositi zaščitne maske na šolskem prevozu, v srednjih šolah pa samo srednješolci, a ne v razredih. V Angliji bodo morali maske nositi samo učitelji in dijaki srednjih šol na območjih, kjer se novi koronavirus hitreje širi. Srednješolci bodo morali maske nositi tudi v Walesu in na Severnem Irskem.

Poljska: maske niso obvezne

Zaščitnih mask pa ne bo treba nositi učencem in učiteljem na Poljskem, kjer se bo pouk v šolah začel 1. septembra. Se pa lahko ravnatelji odločijo, da uvedejo obvezno nošenje mask na hodnikih in pri garderobah. Otrokom ne bodo merili telesne temperature.

Madžarske šole brez ukrepov

Novo šolsko leto bodo v torek v šolskih klopeh začeli tudi madžarski otroci, in sicer brez posebnih pravil v povezavi s pandemijo. Morajo pa biti šole pripravljene na uvedbo zaščitnih ukrepov. V ta namen so prejele smernice, ki med drugim vključujejo nasvete, kako se izogniti gneči pri šolskih vratih ob začetku in koncu pouka. Vse šole bodo pred začetkom šolskega leta temeljito razkužili. Razkuževanje bodo izvedli tudi vsak dan med letom.

Belgija: srednješolci bodo nosili maske ves čas

Bodo pa morali zaščitne maske nositi učitelji in srednješolci v Belgiji, kjer se bodo v šole prav tako vrnili čez dva dni. Maske bodo morali nositi ves čas v šoli, tudi v razredu. Če se bodo epidemiološke razmere v določenem kraju poslabšale, bodo srednješolci, ki so v Belgiji stari 12 let ali več, v šolo hodili samo vsak drugi teden.

Francija: maske obvezne za starejše od 11 let

V šolske klopi bodo po počitnicah v torek znova sedli tudi francoski otroci. Starejši od 11 let in učitelji bodo morali tudi tam nositi zaščitne maske, ki bodo obvezne tudi v razredih. Med otroki bo moralo biti en meter razdalje. Lahko bodo izvajali tudi športne in glasbene aktivnosti.

Srbija: šolska ura 15 minut, v učilnici 15 učencev

Šola se bo 1. septembra v razredih začela tudi v Srbiji, kjer pa bodo morali maske nositi vsi otroci. Sneli jih bodo lahko samo, ko bodo od drugih otrok oddaljeni dva metra. Šolske ure bodo trajale samo po 15 ali 20 minut, v učilnici pa bo lahko samo 15 učencev naenkrat. Učenci do 4. razreda bodo v šolo hodili vsak dan. Starejši pa se bodo predvidoma en dan šolali v učilnicah, drugi dan pa prek spleta.

BiH: Polurna šolska ura, 15 učencev v razredu

V torek bodo šolo začeli tudi v nekaterih delih Bosne in Hercegovine, in sicer celotna Republika srbska in trije kantoni Federacije BiH. Preostali del države bo šolo začel 7. septembra.

V Republiki srbski bodo učne ure v osnovnih šolah trajale samo pol ure, v srednjih šolah pa 20 minut. Razrede z več kot 15 učenci bodo razdelili, pri čemer bo učitelj najprej imel pouk za eno skupino, nato pa še za drugo. V Federaciji BiH pa bodo ponekod, denimo v sarajevskem in tuzelskem kantonu, v šolo hodili samo učenci nižjih razredov, starejši pa se bodo šolali na daljavo.

Hrvaška: Učenci si bodo merili temperaturo

7. septembra se bodo osnovne in srednje šole odprle tudi na Hrvaškem. Maske bodo v učilnicah obvezne za učence od 5. razreda osnovne šole in za srednješolce, če v učilnicah ni mogoče ohranjati razdalje 1,5 oziroma dveh metrov. Obvezne bodo tudi za predmetne učitelje do 4. razreda osnovne šole ter učence in učitelje, ko so na hodnikih. Učenci si bodo morali vsak dan pred odhodom v šolo izmeriti telesno temperaturo.

Otroci do 4. razreda bodo v t. i. mehurčku, saj bodo vsi učenci naenkrat vstopili v razred, v učilnicah bodo ostali med odmorom, z njimi bo ves čas razredničarka oziroma razrednik.

Grčija: Obvezne maske, v razredu 17 otrok

V ponedeljek čez en teden se bodo v šole, kjer bodo prav tako obvezne maske v zaprtih prostorih, vrnili tudi grški otroci. V vsakem razredu bo lahko največ 17 otrok.

V Avstriji bodo uporabljali semafor

V Avstriji pa bodo v nekaterih deželah pouk predvidoma začeli 7. septembra, v drugih pa 14. Za zagotavljanje zdravja otrok bodo uporabljali t. i. sistem semaforja s štirimi barvami – zeleno, rumeno, oranžno in rdečo. Število okužb, pri katerem bodo spremenili barvo, bodo predvidoma sporočili prihodnji teden.

Zelena barva bo pomenila običajen pouk, pri čemer bodo dovoljene tudi prireditve in izleti. Rumena barva na semaforju bo pomenila obvezno nošenje zaščitnih mask, ko otroci ne bodo v svojih klopeh, oranžna pa fleksibilno šolanje na daljavo za dijake. Ko se bo na semaforju prižgala rdeča luč, bodo uvedli karanteno za celoten okraj in šolanje na daljavo.

V vseh šolah bodo morali zagotavljati, da se razredi ne bodo mešali med seboj. Veljala bodo pravila o umivanju rok, higieni kašlja in medsebojni razdalji. Otroci s simptomi okužbe morajo ostati doma.

Italijanski učitelji z maskami in vizirji

14. septembra se bodo prvič od marca, ko so zaprli šole, v šolske klopi predvidoma vrnili italijanski otroci. Sedeli bodo meter narazen, tako da bodo razredi manjši kot običajno. Pouk bo potekal na prostem, kjer bo to mogoče, ali v večjih prostorih, kot so gledališča ali muzeji. Učenci bodo morali nositi zaščitne maske, učitelji pa poleg tega še vizirje. Dijaki, katerih družinski člani sodijo v rizične skupine, se bodo lahko šolali na daljavo.

Tudi v Španiji bodo šolarjem merili temperaturo

V Španiji se bo šola začela v obdobju od 4. do 15. septembra, odvisno od regije. Ponekod se bodo učenci v šolske klopi vračali postopoma do sredine meseca, najprej se bodo vrnili mlajši, nato starejši. V španskih šolah bodo morali vsi otroci, starejši od šestih let, ves čas nositi zaščitne maske.

Vlada v Madridu je določila pravila, ki bodo veljala za celotno državo. Ob obveznem nošenju mask in vzdrževanju medsebojne razdalje med poukom se bodo otroci lahko družili le s sošolci v istem razredu. Poleg tega si bodo morali oprati roke vsaj petkrat na dan, učilnice bo treba redno prezračevati, učencem pa bodo merili tudi temperaturo.

Severna Makedonija: Začetek šole šele 1. oktobra

V Severni Makedoniji so se odločili za preložitev začetka novega šolskega leta na 1. oktober. Predvidoma bo šolanje potekalo na daljavo, razen za učence do 3. razreda. Ti bi lahko ob odobritvi staršev prihajali v šole.

Črna gora: Začetek šole šele 1. oktobra

Za preložitev začetka šole na začetek oktobra so se prav tako odločili v Črni gori. Do takrat bodo tam ostale zaprte tudi predšolske ustanove, vlada pa je zdravstvenim in šolskim oblastem naložila, da okrepijo priprave na novo šolsko leto, saj morajo učencem omogočiti redno obiskovanje pouka, otrokom pa obiskovanje vrtcev ob največjih možnih zagotovilih za njihovo varnost in zaščito zdravja. Do 1. oktobra bo eden od staršev otrok, mlajših od 11 let, imel pravico do plačanega dopusta zaradi skrbi za otroka.