Prvi šolski dan v znamenju veselja in varnosti

Otroci na prvi šolski dan. Foto Drago Jovič

Otroci na prvi šolski dan. Foto Drago Jovič


Vsem, ki ste udeleženi v vzgoji in izobraževanju, pa naj gre za otroke ali odrasle, želimo uspešno učno leto. Čim manj preizkušenj, kakršnim smo bili priče v preteklih mesecih ter zdravo in veselo naprej!

Zavedamo se, da imate bržčas že vrh glave dnevnih nasvetov o virusu, maskah, navodilih in zahtevah. Zato smo tokrat pripravili zgolj fotoreportažo iz okolice Osnovne šole Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici in pogovor s policistom o varni poti v šolo.

Ob obisku so nam najbolj padli v oči razigranost, veselje in smeh otrok, ki smo ga že prav pogrešali. Otroci kljub izolacijah, karantenah, omejitvah in zapovedih … znajo in želijo biti skupaj.

Naše oči pa niso mogle mimo urejenosti, ki je vladala med čakanjem in pri odhajanju v šolo. Vsi lepo v razrednih skupinah, v kolonah in brez prerivanja. Bravo za to, mladež!

Varno na njihovih poteh

Pogovor je stekel s policistom Miroslavom Knezom (na fotografiji levo), vodjem šolskega okoliša, ob njem pa je bil Andrej Pek, kandidat za policista.

“Preverjamo, če udeleženci v prometu upoštevajo prometne predpise, če uporabljajo varnostne pasove, predvsem pri vožnji otrok. Kontrolo izvajamo na poti v šolo in iz nje. Zanima nas, ali vozniki upoštevajo prehode za pešce in jim dajejo prednost oziroma jih ne ogrožajo na prehodu za pešce. Preverjamo tudi psihofizično stanje voznikov.”

Ali danes samo opozarjate ali tudi koga kaznujete?

“Danes opozarjamo in kaznujemo. Res pa doslej kršitev še ni bilo. Opozorila in nasvete pa smo dajali predvsem v šoli na predavanju, ki so se ga udeležili starši prvošolcev. Se pa lahko šola poveže z nami in med šolskim letom izvedemo predavanje tudi za druge starše, če v šoli čutijo potrebo.”

Varovanje poti v šolo in iz nje v tem tednu izvajajo policisti ter člani Avto moto društva, Zveze šoferjev in avtomehanikov, gasilci in drugi, odvisno od lokalne skupnosti.

Prečkanje preko prehoda za pešce ob zeleni luči je pravilno in varno.

V fotogaleriji pa vabimo na ogled urejenosti in veselja ob čakanju in vstopanju v prostore šole.

Fotografije: Drago Jovič, Arnes