Na Hrvaškem se začenja negotovo šolsko leto

Zagreb, cerkev sv. Marka. Foto Pixabay

Zagreb, cerkev sv. Marka. Foto Pixabay

Vir: Pixabay

Začenja se najbolj negotovo šolsko leto doslej, je ob današnjem začetku novega šolskega leta dejal hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs. 460.000 učencev in dijakov bo pouk obiskovalo ob strogih epidemioloških ukrepih, poroča Slovenska tiskovna agencija STA.

Za zdaj imajo v osmih šolah primere okuženih z novim koronavirusom med zaposlenimi ali otroki. Zato so v dveh šolah preložili začetek pouka za teden ali dva, ostale pa bodo začele šolsko leto po modelih B ali C.

Hrvaško ministrstvo za znanost in izobraževanje je pripravilo tri modele izvajanja pouka, ki jih bodo lahko izvajali v šolah glede na epidemiološko stanje. Model A predvideva pouk v šolah ob izvajanju priporočil in navodil epidemiologov. Model B se nanaša na kombinirano obliko pouka, ko del učencev in dijakov spremlja pouk v šolah, del pa na spletu. Model C pa pomeni, da vsi učenci spremljajo pouk na spletu od doma.

Svetujejo merjenje telesne temperature

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je priporočil, da je treba delo v šolah organizirati predvsem na način, da bi zagotovili medsebojno razdaljo med učenci kot tudi redno higieno rok in uporabo dezinfekcijskih sredstev. Staršem so svetovali, naj otrokom vsak dan pred odhodom v šolo izmerijo telesno temperaturo.

V višjih razredih osnovnih šol in v srednjih šolah so obvezne obrazne maske, če med poukom ni možno zagotoviti najmanj 1,5 metra razdalje med učenci. Maske je treba nositi tudi pri vhodu in izhodu iz šolskih poslopij. Kdor ne more nositi maske, bo za to potreboval zdravniško potrdilo. V nekaterih šolah so za prvi dan šole zagotovili brezplačne obrazne maske za otroke.

Zaradi lažje organizacije prihajanja in odhajanja iz šol so v mnogih šolah skrajšali šolske ure na 40 minut. Priporočili so, da so učenci in dijaki ves čas v eni učilnici, odmore pa morajo organizirati ob različnih urah. Podobno je tudi, ko gre za prehrano otrok v šolah.

Na Hrvaškem imajo tudi posebne protokole v primeru, kako ravnati, če bodo ugotovili simptome okužbe z novim koronavirusom med otroki in zaposlenimi. Poleg nekaj manj kot 460.000 otrok je v hrvaških osnovnih in srednjih šolah zaposlenih tudi približno 65.000 učiteljev in drugih delavcev.

Zaskrbljeni starši

Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, potrdili nekaj manj kot 300 okužb pri šolskih otrocih. Namestnica direktorja HZJZ Ivana Pavić Šimetin je danes za hrvaški radio povedala, da se je okužba samo v dveh primerih prenesla na starejše, ker otroci, kot je dejala, praviloma nimajo hujših simptomov okužbe z novim koronavirusom.

Hrvaški mediji so danes poročali o zaskrbljenosti staršev, ki so poslali otroke v šole. Menijo, da kljub zdravstvenim protokolom ni jasna odgovornost niti postopek v primeru okužbe otroka. Nekateri so tudi izpostavili, da epidemiološki ukrepi za dva šolska otroka zahtevajo tudi približno 40 evrov dodatnih mesečnih stroškov za obrazne maske in dezinfekcijska sredstva.