Učenci bodo še naprej hodili v šole

Ministrica za šolstvo dr. Simona Kustec Foto Leon Vidic

Ministrica za šolstvo dr. Simona Kustec Foto Leon Vidic

Foto Leon Vidic

Naše vodilo ostaja – vsi učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol naj se izobražujejo v šolah oziroma v zavodih, je konec minulega tedna objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Šolsko leto 2020/2021 se odvija po modelu B, kar pomeni, da učenke in učenci ter dijakinje in dijaki obiskujejo pouk v šoli. Podatki kažejo, da trenutno ni nobenega razloga za spremembe, so poudarili na ministrstvu. “Na šolsko leto smo se dobro pripravili, razmere pa sproti skrbno spremljamo.”

Kustec: Šole in vrtci so nam lahko za zgled

V sobivanju z virusom so nam vrtci in šole lahko za velik zgled, pa je po dveh tednih šolanja strnila vtise ministrica za šolstvo dr. Simona Kustec.

Po prvih dveh tednih so nam tako šolajoči, vrtčevski otroci, predvsem pa tudi zaposleni pokazali, kako se odgovorno, umirjeno in razumno izobražuje in vzgaja v teh zahtevnih časih. V vrtcih in v šolah po Sloveniji okuženih 0,03 odstotke vseh vključenih. Posledično je v karanteni le 0,3 odstotke učiteljev in učencev.

Spodbudno je, da o okužbi ne poroča nobena šola s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. “Odzivi, izkušnje, ocene vključenih, ki jih dobivam neposredno iz prve roke sporočajo, da je proces v tem obdobju zahteven, da je težko. Vendar pa, da se z medsebojnim sodelovanjem, razumevanjem in pomočjo skupaj zmore. Zmore poiskati rešitve in zagotavljati strokoven ter varen vzgojno-izobraževalni proces,” je med drugim poudarila ministrica.

Vsak petek zbirni podatki o okuženih

Ministrstvo je pripravilo posebno aplikacijo za beleženje okužb v vrtcih in šolah. Tedenske zbirne podatke o potrjenih primerih okužbe z virusom COVID-19 v sistemu vzgoje in izobraževanja bodo javnosti sporočali vsak petek po 14. uri.