Ministrica Simona Kustec: Ne gre za veliko novost

Maske so obvezne med poukom. Vir: Pixabay

Maske so obvezne med poukom. Vir: Pixabay

Vir: Pixabay

Ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec je napovedala, da bo ministrstvo danes na šole poslalo okrožnico glede novih ukrepov. Vlada je namreč v četrtek sklenila, da bo nošenje mask za starejše učence, dijake in študente pri pouku obvezno, prav tako za vse učitelje in vzgojitelje. Neuradno smo izvedeli, da takšen ukrep baje ni bil sprejet in da so mediji “narobe razumeli” vladnega govorca Jelka Kacina.

Več bo znanega po tiskovni konferenci vlade, ki se je pričela ob 14. uri.

Ministrica Kustec je v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo (STA) poudarila, da ne gre za veliko novost. Kot je dejala, “vsi nosimo maske, vsi vemo, kakšnih razdalj se je treba držati”. V prvih tednih pa so pokazali, da znajo in zmorejo.

Ministrica je dejala, da imajo stvari pod nadzorom, da tečejo umirjeno, za večino vrtcev in šol pa sprememba “sploh ne bo sprememba, ker že delujejo na ta način”. Je pa bilo po njenih besedah nekaj primerov, kjer se ukrepov ni dosledno držalo. Bilo je nekaj šol, kjer so se tudi v zbornicah učitelji družili brez ustrezne zaščite, tako glede razdalje, kot nošenja mask, posledično pa je bilo tudi v tem tednu kar nekaj okužb z novim koronavirusom med učitelji.

“To moramo na nek način preprečiti z ukrepi, ki jih imamo na voljo,” je poudarila in dodala, da je to tudi njihova odgovornost. Tudi v luči aktualnih podatkov o zelo naraščajočem številu okuženih, tudi ob dejstvu, da so bili v četrtek štirje smrtni primeri, pa je po njenih besedah treba določene ukrepe v šolah in vrtcih predrugačiti oziroma narediti malo bolj učinkovite za to obdobje.

Mehki ukrepi

Po ministričinih besedah gre za mehke ukrepe, ki pa zagotavljajo dodatno varnost, da šole in vrtci ne bodo prostori, kjer se bodo širile okužbe. Njihovo prvo vodilo namreč ostaja, da v vzgoji in izobraževanju tudi v teh okoliščinah ostanejo pri modelu B, torej v šoli. Za otroke od sedmega razreda bo po njenih besedah nošenje mask obvezno, če so v istem razredu in med njimi ni mogoče zagotoviti vsaj metra in pol razdalje.

Na vprašanje, kdo je ukrep predlagal, ministrica odgovarja, da je sklep sprejela vlada. Se pa ves čas odločajo v sodelovanju z svetovalno skupino, epidemiološkim delom. Tudi sama je ves čas v stikih z direktorjem NIJZ, vodjo svetovalne skupine, predstavniki ravnateljev, staršev, pa tudi znotraj ministrstva s pristojnimi direktorji direktoratov.

V okrožnici, ki jo pripravljajo na ministrstvu, tako po njenih besedah ne bo nič takega, kar že tako ne izvajajo. Kar zadeva nadzor na izvajanjem, pa je tudi sama zaprosila, da ne bi šlo za klasičen nadzor, ampak predvsem, če se kje pojavijo težave, za v prvi vrsti svetovanje.

“Če se vsi dosledno držimo pravil igre in če razumemo, v kakšni okoliščinah moramo delovati, ne potrebujemo niti tovrstnega nadzora,” pravi ministrica, ki se je po izjavi odpravila v Postojno in Pivko na srečanje z ravnatelji in tudi ostalim šolskim osebjem.

NIJZ še vedno maske samo priporoča

V priporočilih, ki bodo v veljavi od prihodnjega ponedeljka do nedelje, so v NIJZ zapisali, da učenci in dijaki v učilnicah ne uporabljajo mask, v skupnih prostorih pa uporabo mask priporočajo, opozarja na svoji spletni strani Večer. Torej je priporočilo enako kot doslej. Enako velja za odrasle v vzgoji in izobraževanju, uporabo mask v skupnih prostorih v šolah NIJZ priporoča.