Komu maske jutri ne bo treba nositi?

Učiteljica z masko. Vir: Pixabay

Učiteljica z masko. Vir: Pixabay

Vir: Pixabay

Kabinet ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec je po petkovi dopisni seji vlade, nekaj po 21. uri, pristojnima direktoratoma posredoval okrožnico o začasnih ukrepih, ki sta jo takoj poslala vzgojnoizobraževalnim ustanovam, so za Slovensko tiskovno agencijo STA potrdili na ministrstvu. Novi preventivni ukrepi veljajo od ponedeljka.

Kakšni so začasni ukrepi?

Vlada je na petkovi dopisni seji z odlokom začasno določila uporabo zaščitne maske v vseh zaprtih javnih prostorih. To pomeni obvezno uporabo zaščitne maske tudi v vzgojnoizobraževalnih zavodih.

Komu mask ne bo treba nositi?

  • mask ne bo treba nositi otrokom, vključenim v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole.
  • mask ni treba nositi vzgojiteljem predšolskih otrok in pomočnikom vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki
  • mask ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šol, v primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje.
  • učencem od 7. razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje.
  • prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Za ohranitev nizke stopnje okuženosti

Ministrstvo je v okrožnici med drugim navedlo, da se zaradi splošne epidemiološke slike v Sloveniji uvajajo nekoliko strožji higienski ukrepi z namenom, da bi tudi v prihodnje ohranili nizko stopnjo okuženosti, vsem udeležencem vzgojno-izobraževalnega procesa pa omogočili čim bolj nemoteno ter čim dlje trajajoče izvajanje pouka v prostorih šole, kot je predvideno v omenjenem modelu B.

Vzgojno-izobraževalne ustanove prosijo, da tudi v prihodnje sprotno spremljajo usmeritve, priporočila in določila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in tako po svojih najboljših močeh, strokovno in organizacijsko najbolje pripomorejo k uspešnosti prizadevanj k obvladovanju bolezni. “Ko se bo splošna epidemiološka slika v državi izboljšala, bomo prešli nazaj na rahlejše higienske ukrepe, v nadaljevanju pa upamo, čim prej na ‘model A’, so navedli.

Med drugim ocenjujejo, da je na področju predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja delež okuženih udeležencev izobraževanja ter udeležencev, ki jim je bila odrejena karantena, zelo nizek in je s tega vidika vzgojno-izobraževalni proces še vedno obvladljiv.