Na OŠ Franceta Bevka pouk na daljavo

Učenci in učitelji v karanteni. Vir: Pixabay

Učenci in učitelji v karanteni. Vir: Pixabay

Vir: Pixabay

Na Osnovni šoli Franceta Bevka v Bežigradu v Ljubljani zaradi okužbe z novim koronavirusom pri učiteljici in dveh učencih od ponedeljka poteka pouk na daljavo za otroke predmetne stopnje in četrtega razreda, je po poročanju TV SLO povedala ravnateljica šole Barbara Kampjut. Odrejenih je bilo namreč 170 karanten, od tega osem učiteljem.

Kar 170 odločb po karanteni na ljubljanski OŠ

Kampjutova je pojasnila, da je v soboto izvedela za okužbo ene od učiteljic in učenca, v nedeljo pa še za okužbo pri učenki. Po njenih besedah so imeli nesrečo, saj ravno okužena učiteljica poučuje veliko oddelkov, zaradi česar je prišlo do 170 rizičnih stikov, za katere je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) predlagal karanteno. V karanteni bo tudi osem učiteljev.

Gre za učence šestih razredov ter dodatno posamične učence od drugega do devetega razreda. Ker gre za polovico otrok na šoli, so ministrstvu za izobraževanje predlagali, da se za otroke četrtega razreda (za vse je bila odrejena karantena) in za učence na predmetni stopnji organizira pouk na daljavo. Tako v šoli poteka pouk za učence prvega triletja in obeh oddelkov petega razreda. Ministrica Simona Kustec je po besedah ravnateljice njihovemu predlogu dala zeleno luč.

Kompjutova je tudi povedala, da so vsi trije okuženi imeli simptome okužbe, zato so jih tudi napotili na testiranje. Od učiteljev, ki so v karanteni, ni nihče zbolel, pouk na daljavo pa že poteka normalno, je dodala.

Pouk na daljavo le ta teden

Pouk na daljavo bo potekal ta teden, saj se potem večini otrok odločba o karanteni zaključi. Če ne bo novih obolelih, pa upa, da se vrnejo normalno v šolo.

Po neuradnih informacijah je v karanteni pristalo toliko otrok in učiteljev, ker okužena učiteljica pri delu ni striktno uporabljala maske. A Kompjutova to zanika. “Po priporočilih NIJZ so lahko učitelji doslej v učilnici lahko sneli masko, če so bili od otrok oddaljeni vsaj dva metra. Ko so se otroku približali, so morali nadeti masko. A kljub temu so se na NIJZ-ju odločili, da bodo vse dali preventivno v karanteno,” je dejala ravnateljica šole.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje je bilo v četrtek z novim koronavirusom okuženih devet zaposlenih v vrtcih, 46 zaposlenih v osnovnih in sedem v srednjih šolah. Okužen je bil tudi en vrtčevski otrok, 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev.

Karantena v dveh vrtcih

V prejšnjem tednu je zaradi okužbe pouk potekal na daljavo tudi v podružnični šoli Kotlje, otroci so se v ponedeljek vrnili v šole.

Župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen je na Facebooku zapisal, da gre v karanteno oddelek Vrtca Solzice, saj so v nedeljo potrdili okužbo z novim koronavirusom pri strokovni delavki. V karanteno gre do vključno četrtka 24. septembra vseh 20 otrok in tri zaposlene.

Okužbo so zabeležili tudi v ljubljanskem vrtcu Pedenjped. Ravnateljica vrtca Marjana Zupančič je za pojasnila, da so jih v nedeljo poklicali iz NIJZ-ja, da je okužen triletni otrok, ki je pri njih v vrtcu. Tako je v karanteni pristalo 18 njegovih vrstnikov iz skupine ter oba vzgojitelja, še poroča spletna stran javne radiotelevizije.