Jutri spet 50 knjig, ki so nas napisale

Voditelj oddaje Luka Novak s dr. Miklavžem Komeljem. Vir: TVS

Voditelj oddaje Luka Novak s dr. Miklavžem Komeljem. Vir: TVS

Voditelj oddaje Luka Novak s dr. Miklavžem Komeljem. Foto: Zala Opara/TVS

Na prvem programu TV Slovenije se začenja nova sezona serije 50 knjig, ki so nas napisale. V prvi oddaji nove sezone naslednjo sredo, 30. septembra bo govora o pesniški zbirki Integrali Srečka Kosovela. Oddaje bodo na sporedu ob sredah ob 17.55 na TVS1.

Med epidemijo so učitelji javno radio-televizijo večkrat zaprosili za ponovitve oddaj, saj se teme dotikajo šolskega kurikuluma. V novi sezoni, ki se bo iztekla marca prihodnje leto, bodo med drugim obravnavali Pesme za pokušino Valentina Vodnika, Antigono Dominika Smoleta, Povest o dobrih ljudeh Miška Kranjca in mnoge druge.

Srečko Kosovel: Integrali

Srečko Kosovel: Integrali. Vir: WikiVir
Kosovel, Lepljenka Prostor. Vir: WikiVir

Kosovel je umrl leta 1926, star 22 let. Do leta 1967 so v predalu čakali njegovi Integrali, preden so izšli s spremno besedo Antona Ocvirka. V pogovoru z literatom dr. Miklavžem Komeljem smo izvedeli, kaj pomeni ta dolgi molk. So se literarni zgodovinarji bali objaviti to poezijo? V pogovoru s profesorjem dr. Janezom Vrečkom smo se posvetili pesmi Kons 5, ki je sicer v berilih ni bilo, vendar smo jo v zadnjem času veliko slišali: “Gnoj je zlato …” O finančnih aspektih Kosovelove poezije smo se pogovorili z nekdanjim ministrom za finance dr. Janezom Šušteršičem. Ta nam je pojasnil, ali lahko Kosovelove verze razumemo kot napoved zloma svetovnega gospodarsko-finančnega sistema v letu 1930.

V naslednji oddaji 7. oktobra bo na sporedu Deseti brat Josipa Jurčiča.