Ugriznimo znanost o pridelavi hrane

Kako do dobrih jagod. Vir: Pixabay

Kako do dobrih jagod. Vir: Pixabay

Vir: Pixabay

Na spored TV SLO 1 se je ob četrtkih ob 17.25 vrnila redna tedenska oddaja Ugriznimo znanost. V jutrišnji oddaji bo govora o tem, kako do boljšega pridelka.

Kaj vse potrebuje rastlina od trenutka, ko jo posejemo ali posadimo, do takrat, ko obrodi? Na njeno rast vplivajo kakovost zemlje in mikroorganizmi v njej. Ali bi lahko v zemljo naselili take mikroorganizme, ki bi rastlini pomagali v boju proti različnim škodljivcem in boleznim? Kako mikroorganizmi, gnojenje in vremenske razmere vplivajo na okus in hranljivost pridelka? To bomo pogledali pri jagodah. Premalo ali preveč vode, napad škodljivcev in bolezni pa rastlini povzročajo tudi stres. Kako to zaznati čim prej, ko je rastlina videti še zdrava, in kako lahko zdravje rastlin spremljamo na daljavo?

Domači in tuji znanstveni dosežki

Oddaja Ugriznimo znanost bo tudi letos predstavljala domače in tuje znanstvene dosežke ter druge aktualne teme. V znanost so vnovič zagrizle urednica in voditeljica Renata Dacinger ter novinarke in scenaristke Anja ČučekNataša Ivanuš Čuček in mag. Nataša Gaši. Stalnica ostajajo matematične in fizikalne uganke, ki jih bosta zastavljala Nejc Davidović in Anja Petković.