Maske za učence ne bodo več obvezne

Učiteljica z masko. Vir: Pixabay

Učiteljica z masko. Vir: Pixabay

Vir: Pixabay

Učencem in dijakom v osnovnih in srednjih šolah med poukom v matični učilnici ne bo treba več nositi mask, je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant.

O tem so govorili v sredo na sestanku skupine za covid-19. Kot se zdi, so na odločitev vlade vplivali številni protesti staršev in učiteljev. “Smiselno je, da ta odlok malo omilimo. Otroci, ki so znotraj mehurčka, torej v svojem matičnem razredu, med poukom tako v osnovni kot v srednji šoli ne potrebujejo mask,” je po poročanju Siola pojasnila Bergantova.  

Odlok o tem bi bil po poročanju TV SLO lahko objavljen že v soboto. Strokovna skupina se sicer še usklajuje. Bregantova pa verjame, da bo glede na to, da so usklajeni s stroko, z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in da je pobuda prišla tudi z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, takšna rešitev tudi zapisana v odloku.

Vladni govorec Jelko Kacin na novinarski ni potrdil informacije Bregantove, ampak je dejal, da je takšna odločitev v pristojnosti ustreznih ministrstev, med drugim šolskega in ministrice Simone Kustec. O tem na seji vlade niso govorili, je še dejal.

Na javnem prevozu maske še vedno obvezne

Kot je poudarila Tina Bergant, morajo otroci še vedno nositi maske,

  • če so na javnem prevozu,
  • če so v neki množici in
  • če niso skupaj z otroki iz svojega razreda.
  • Še vedno je priporočeni vzdrževanje razdalje tudi znotraj razreda.   

Učitelji v prvi triadi brez mask

“To ni ukrep, ki razveljavi nošenje maske nasploh, ampak omogoča otrokom, da med poukom, ko so v matičnem razredu, maske ne nosijo tako v osnovni kot v srednji šoli,” je dodala.

Maske prav tako ne bodo potrebne za učitelje v prvi triadi, je pa za njih zaželeno, da ohranjajo razdaljo.