Teden otroka pod geslom Odgovor je pogovor

Odgovor je pogovor. Vir: Pixabay

Odgovor je pogovor. Vir: Pixabay

Vir: Pixabay

Letošnji teden otroka, ki se je začel včeraj, ob praznovanju 30-letnice telefona za mlade v stiski TOM poteka pod geslom Odgovor je pogovor. Tudi letos Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pripravlja številne aktivnosti za otroke, v Muzeju pošte in telekomunikacij pa bo prikazan razvoj tehnologije v treh desetletjih delovanja telefona za mlade v stiski.

O vrstnikih, družini, ljubezni

Številka telefona TOM je 116 111.

Med najpogostejšimi vsebinami, ki jih beležijo na TOM telefonu, so po navedbah ZPMS še vedno vrstniki, družina, ljubezen, vendar je opazen trend naraščanja kontaktov v povezavi z duševnim zdravjem, kot so osamljenost, strah, depresija ter razmišljanje o samopoškodovanju in samomoru. To je še poglobila epidemiološka situacija, še posebej v spomladanskih mesecih, ko so bile šole zaprte in tudi vsi socialni stiki zelo omejeni.

Letos zato še posebej poudarjajo pomen pogovora, saj lahko z njim hitreje najdemo rešitev, si olajšamo občutke žalosti, jeze in razočaranja ter dobimo občutek, da nismo sami. Kot so še izpostavili na ZPMS, problem postane manjši, ko ga z nekom delimo, s pogovorom spoznavamo nove prijatelje, zmanjšamo stres in se razbremenimo.

To sporočilo želijo mladim v posebni video poslanici prenesti z igralko Niko Rozman in voditeljem Malih sivih celic Nikom Škrlecem, ki sta v času spomladanskega zaprtja šol Televiziji Slovenija vodila Izodrom.

Različne prostočasne in razvedrilne aktivnosti za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji v Tednu otroka organizirajo tudi zveza in društva prijateljev mladine, obeležujejo pa ga tudi vrtci in šole. Družine lahko v tednu otroka brezplačno obiščejo Prirodoslovni muzej Slovenije.

Na ministrstvu za zdravje pa pozivajo, da v tednu otroka ne pozabimo na najmlajše bolnike bolnike v bolnišnični šoli Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in da otrokom omogočimo čim bolj brezskrbno otroštvo.

Ideja o telefonu za otroke se je porodila leta 1990 na pobudo komisije za otrokove pravice pri ZPMS. Telefon je predstavljal eno izmed novih oblik stika z otroki in mladostniki. Pet let kasneje je zaživela Nacionalna mreža TOM, ki je pod enotno brezplačno številko omogočila telefonsko pomoč otrokom in mladostnikom po vsej Sloveniji. Telefon je namenjen različnim problemom, ki jih otroci in mladostniki imajo s seboj, v družini, šoli ali s sovrstniki.

Vabilo novim prostovoljcem

Zveza prijateljev mladine vabi nove prostovoljce k delu na telefonu TOM.

Informativni sestanek bo v ponedeljek 26. 10. 2020 ob 16.00 uri v prostorih Zveze prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9. Več informacij najdete TU.

9 thoughts on “Teden otroka pod geslom Odgovor je pogovor

 1. Tina Rezar
  7. 10. 2020 at 13:46

  Pogovor lahko reši marsikatero otroško, mladostniško ali navsezadnje tudi odraslo zagato ter pogosto razvedri in pomaga sogovorniku. Treba bi bilo več poudarka posvetiti pogovorom vseh vrst v družinah, šolah …

 2. Vanja Majcen
  7. 10. 2020 at 21:09

  Temo Odgovor je pogovor bi morali pogosteje vključevati tako na delovnem mestu kot doma, ker:
  • s pogovorom hitreje najdemo rešitev
  • nam je s pogovorom lažje, ko smo žalostni, jezni, razočarani
  • s pogovorom dobimo občutek, da nismo sami
  • problem postane manjši, ko ga z nekom delimo
  • za vsako temo/težavo obstaja sogovornik
  • s pogovorom spoznavamo nove prijatelje
  • je pogovor lahko najbogatejše darilo
  • nas s pogovorom drugi lažje razumejo
  • s pogovorom poskrbimo zase (izrazimo svoje želje, potrebe, meje …)
  • s pogovorom dobimo novo perspektivo, vidim situacijo bolj jasno …
  • s pogovorom zmanjšamo stres, se razbremenimo
  • je pogovor uporaben v vseh situacijah
  • lahko s pogovorom podelimo tudi vesele trenutke.

 3. Adrijana Peterlin
  7. 10. 2020 at 22:13

  Geslo letošnjega tedna otoka se mi zdi zelo primerno času, v katerem smo se znašli.- času epidemije. Nehote je vse skupaj vplivalo na nas. Ljudje smo socialna bitja, ki potrebujemo stik z drugimi, kar nam je bilo v tem času omejeno. Včasih potrebujemo objem, stisk roke ali samo nekoga, da nas posluša in življenje spet dobi smisel. V tem času smo vsi pogrešali prav to. Nekateri otroci živijo v težkih življenjski situacijah. Potrebujejo sogovornika, ki ga posluša. Vsak mora biti slišan in nikoli nam ne sme biti škoda časa za pogovor in podajanje spodbudnih besed sogovorniku. Kot pravi pregovor: “Dobra beseda je veliko vredna, stane pa malo.” – Gerge Herbert

  1. Tea Bertalanič
   11. 10. 2020 at 16:11

   Se strinjam z zapisanim. Ne le v tednu otroka, na vsakem koraku nas naj vodi ta pregovor.

 4. Jožica Podvratnik
  8. 10. 2020 at 14:49

  Različne oblike pogovorov in s tem pomoči potrebnim otrokom in mladostnikom so v nastali situaciji še kako dobrodošle, nekaterim pa edini izhod iz različnih stisk, strahov in morebitnih nepojasnjenih situacij in dogodkov.
  V trenutnih razmerah molk prav gotovo ni odgovor, zato je slogan “Odgovor je pogovor” še kako primeren.

 5. Špela Skodlar
  10. 10. 2020 at 07:20

  Geslo letošnjega Tedna otroka je zelo primerno. Na naši šoli seveda vsako leto obeležimo teden otroka ter v razredih izvajamo različne delavnice na povezavo z glavno temo. Letošnje geslo pa je bilo zelo uporabno tekom celega tedna, njegovo sporočilnost bomo uporabljali še naprej, saj s pogovorom lahko rešimo in tudi preprečimo tako večino težav, ki se nam pojavijo v razredu kot tudi izven razreda. Mislim, da bi se gesla morali spomniti večkrat tudi mi odrasli in tako bi življenje velikokrat lepše teklo… Odgovor je pogovor!

 6. Aleksandra Tudja
  11. 10. 2020 at 15:53

  Pogovor je lahko rešitev marsikatere težave, ki se nam zdi v nekem trenutku nerešljiva. Sama poučujem v osnovni šoli učence 1. triade in vidim, kako si želijo pogovora, želijo biti slišani, tako s strani sošolcev kot s strani odraslega-učitelja. Večkrat si posamezni učenec zaželi, da se usedem k njemu in mi pripoveduje o dogodivščinah, o nerazumljenih situacijah… Tako se tkejo močne vezi, hkrati pa se gradi zaupanje.

 7. Alenka Branc
  12. 10. 2020 at 17:39

  Odlično geslo za teden otroka. V tem času, ko vsi hitimo, ko imamo ogromno nalog in ko so socialni stiki okrnjeni… se moramo večkrat tudi ustaviti in si vzeti čas za pogovor. Vse čestitke telefonu TOM za 30-letnico. In vso priznanje vsem prostovoljcem!

 8. Maša Faleskini
  12. 10. 2020 at 21:49

  Tudi sama menim, da je bila letošnja tema še posebej dobrodošla in tudi odlično sprejeta. Zlasti zaradi nedavnih in tudi trenutnih razmer je namreč mnogim, pa naj gre za otroke ali odrasle, manjkal prav pogovor. Teden otroka smo v šoli izkoristili za različne dejavnosti znotraj in zunaj šole, ki so pri otrocih vzbudila pozitivna čustva. Veliko smo se tudi pogovarjali o pomembnosti pogovora, saj se marsikdaj ne zavedamo, kako močno orožje je pravzaprav pogovor in kako nam lahko pomaga v težkih ter nepoznanih situacijah. Vsekakor gre za nekaj, na kar bi morali opozarjati tekom celega leta.