Kdaj bi šole spet zaprle vrata?

Se nam spet obeta izobraževanje na daljavo. Vir: Unsplash

Se nam spet obeta izobraževanje na daljavo? Vir: Unsplash

Vir: Unsplash

Glede na večanje števila okužb z novim koronavirusom se Slovenija približuje rdeči fazi, v kateri je med drugim predvideno šolanje na daljavo za dijake in študente. Šole za zdaj ostajajo odprte, je včeraj zagotovila ministrica za izobraževanje izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Prvi sveženj ukrepov v rdeči fazi predvideva zaprtje srednjih šol in univerz. Šola na daljavo za vse je predvidena šele v drugem svežnju rdeče faze.

Trenutno smo v drugem svežnju oranžne faze in nas do zaprtja šol nas ločijo torej še trije svežnji ukrepov.

Bi lahko začeli zapirati šole že prej? »Če se zgodi, da bi bila številka okužb v šolah dramatično visoka in ne bi mogli več izvajati vzgojno-izobraževalnega procesa, vendar pa smo v tem trenutku še daleč od tega,« je za Planet TV pojasnila ministrica.

Število okuženih s koronavirusom se tako kot v celotni državi povečuje tudi na področju vzgoje in izobraževanja. Povečuje se delež okuženih zaposlenih v osnovnih šolah, ne pa tudi delež zaposlenih v vrtcih in srednjih šolah. Zelo se povečuje delež okuženih med srednješolci, ne pa tudi delež med osnovnošolci in otroki v vrtcu, ki ostaja »relativno nizek in stabilen«. »Tako imamo zelo pestro sliko stanja, ki nima skupnega imenovalca,« je za RTVSLO dejala ministrica.

»Upam, da vzdržimo do počitnic«

Če bi se stanje z okužbami zelo poslabšalo in bi bilo treba stopnjevati ukrepe, bi bilo treba najprej zapirati srednje šole in fakultete. »Iskreno upam, da vzdržimo do počitnic in da vsi skupaj damo vse od sebe. Bolje je, da ostanemo kakšen dan doma, kot da tvegamo, da bi se okužili ali prenašati bolezen,« je dejala Simona Kustec.

Aktiviranje modela C najprej predvideva šolanje od doma samo za učence od šestega do devetega razreda, medtem ko bi mlajši šolo obiskovali še naprej. Model D, ki predvideva pouk od doma za vse, je predviden v drugem rdečem paketu. Kustečeva pravi, da teh faz načeloma ne bodo preskakovali.