Mislimo film, podprimo film!

Prizor iz filma Sreča na vrvici. Vir: SFC

Prizor iz filma Sreča na vrvici. Vir: SFC

Prizor iz filma Sreča na vrvici. Vir: SFC

V Slovenskem tednu filma, ki bo trajal od 8. do 13. novembra, bo Slovenski filmski center omogočil ogled na spletu izbranih slovenskih mladinskih filmov nekoč in danes, da bodo otroci in mladostniki lahko doživeli tudi tisto pravo filmsko izkušnjo in se srečali s slovensko filmsko dediščino.

Slovenski filmski center od leta 2010 sistematično podpira kakovostne programe filmske vzgoje, lani je vzpostavil še eno novo stalnico – Slovenski teden filma. Ta se bo vsako leto odvil v tednu okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra, mlademu občinstvu pa omogočil, da se posveti filmski umetnosti in ustvarjalnosti.

Seznam filmov za ogled:

Grajski biki, režija Jože Pogačnik (1967);

Sreča na vrvici (digitalno restavrirana različica), režija Jane Kavčič (1977);

Vesna, režija František Čáp (1953);

Razredni sovražnik, režija Rok Biček (2013);

Pojdi z mano, režija Igor Šterk (2016);

Gremo mi po svoje, režija Miha Hočevar (2010).

Za vse te filme bodo na voljo tudi študijska gradiva za pogovore in možnosti preučevanja filmov pri filmski vzgoji in izobraževanju.

Za filme Grajski biki, Sreča na vrvici, Vesna in Pojdi za mano je cena za spletni ogled filma 1 evro na učenca, za filma Gremo mi po svoje in Razredni sovražnik pa je cena za spletni ogled filma 2 evra na učenca.

Povpraševanje in naročila so možna do ponedeljka, 9. novembra s sporočilom na: [email protected], v kopijo dodajte tudi: [email protected]

Kratki filmi o treh filmskih poklicih

Tudi letos bo Slovenski filmski center omogočil, da bo Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filmskim studiem Viba film pripravila tri kratke filme o filmskih poklicih (režiser, animator, filmski igralec), ki bodo dopolnili nabor filmov o scenaristu, montažerju, producentu, direktorju fotografije in oblikovalcu zvoka), ki so nastali lani.

S projektom povezujemo, gradimo most med šolo in kulturnimi ustanovami, predvsem pa povečujemo dostopnost, sistematičnost in dolgoročnost filmske vzgoje tako v vrtcu in šoli kakor v kulturnih ustanovah; (domači) film in filmsko ustvarjalnost približujemo različnim generacijam po vsej Sloveniji ter spodbujamo več koordiniranih formalnih in neformalnih oblik filmske vzgoje.

Slovenski teden filma nastaja s podporo Ministrstva za kulturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Zavoda republike Slovenije za šolstvo.