Unicef, Unesco, Svetovna banka: Šole naj ostanejo odprte

Učenke na Madagaskarju. Vir: Unicef

Učenke na Madagaskarju. Vir: Unicef

Učenke na Madagaskarju. Vir: Unicef

Unicef, Unesco in Svetovna banka pozivajo države, da naj šole tudi v času pandemije ostanejo odprte, saj opozarjajo na škodo, ki jo je zapiranje izobraževalnih ustanov po svetu povzročilo zlasti v revnih državah, poroča RTVSLO.

Otroci v revnih državah so bili od začetka pandemije letos prikrajšani za skoraj štiri mesece šolanja, učenci v bogatejših državah, ki so deležni učenja na daljavo, pa so izgubili šest tednov, opozarjajo.

Ključno je ponovno odprtje šol in zagotavljanje prepotrebnih ur pouka, da bi nadomestili zamujeno, je dejal vodja izobraževanja pri skladu ZN-a za otroke Unicef Robert Jenkins.

“Ni nam treba iti daleč, da bi videli, kakšno opustošenje je pandemija povzročila pri izobraževanju otrok po vsem svetu,” je opozoril. V državah z nizkimi in srednjimi dohodki je to opustošenje še večje, saj je dostop do učenja na daljavo omejen, je poudaril.

Države morajo vlagati v šolske sisteme, da bi zmanjšale vse večjo vrzel med izobraževanjem v revnih in bogatih državah zaradi pandemije, so Unicef, Unesco in Svetovna banka pozvali v poročilu, ki so ga pripravili na podlagi informacij, zbranih med junijem in oktobrom v skoraj 150 državah.