Osnovnošolcem še teden dni počitnic

Vir: Pixabay

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na tiskovni konferenci potrdila, kar smo neuradno že poročali: osnovnošolci dobijo še en teden počitnic, srednješolci se s ponedeljkom spet šolajo na daljavo.

Kot je povedala ministrica, so šolam danes ob 10.00 uri že poslali okrožnico. Poleg tega je Zavod RS za šolstvo pripravila za učitelje gradiva, ki jih bodo lahko preučili v tednu dodatnih počitnic.

V Evropi šole večinoma odprte

Vlada je na sinočnji seji sprejela sklep o podaljšanju ukrepov za teden dni. Kot je za Televizijo Slovenija že potrdil vladni govorec Jelko Kacin, bodo osnovnošolci prihodnji teden še imeli počitnice, srednješolci pa bodo imeli pouk na daljavo. V večini evropskih držav so šole še vedno odprte.

Povsod po Evropi uvajajo ukrepe za preprečitev širjenja virusa, ki so enako strogi ali še strožji kot v Sloveniji, vendar so se številne države odločile, da šole ostanejo odprte. Še več: v nekaterih državah izrecno poudarjajo, da bo zaprtje šol zadnji ukrep, ki ga bodo sprejeli le, če ne bo šlo drugače.

V Avstriji so šole še vedno odprte. Trenutno poteka razprava o tem, ali bi srednješolci prešli na učenje na daljavo. Odločitev o tem bo vlada predvidoma sprejela v soboto.

Tudi v Nemčiji, Franciji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in na Irskem ostajajo vrtci in šole odprti.

Na Hrvaškem je minister za izobraževanje Radovan Fuchs poudaril, da šole niso žarišča okužb in da zato ni potrebe po šolanju na daljavo. Meni, da je bolj varno, da so otroci v šoli: “Če otroke pošljemo domov, tam ne bodo v samoizolaciji in imeli bodo svobodo gibanja.” Pod podatkih z dne 26. oktobra je v samoizolaciji 10,500 hrvaških otrok. Pozitivnih je nekaj več kot 1000 otrok in 200 zaposlenih v šolah.

Tudi v Srbiji so šole odprte.

V Italiji so šole zaprli od 16. oktobra do predvidoma 30. oktobra le v pokrajini Kampaniji (kjer je Neapelj). Na splošno pa precej srednjih šol prehaja na učenje na daljavo.

Na Češkem so šole zaprli in učenci so prešli na šolanje na daljavo 14. oktobra, predvidoma do 3. novembra. Vrtci so ostali odprti.