V ponedeljek šolanje na daljavo za vse

Simona Kustec, ministrica za šolstvo. Vir: gov.si

Simona Kustec, ministrica za šolstvo. Vir: gov.si

V ponedeljek se vračamo na spomladansko obdobje. Osnovnošolci in srednješolci se bodo spet šolali na daljavo, je na tiskovni konferenci povedala ministrica za šolstvo, znanost in šport Simona Kustec.

O tem so bile po navedbah ministrice šole že obveščene, ministrstvo je novico objavilo na svoji spletni strani.

Z danes sprejetim sklepom se na nek način vračamo pri našem delu v čas, ki je bil v veljavi v času prve spomladanske covid krize. Verjamem, da se bomo vsi skupaj z razumevanjem in medsebojno pomočjo ter lastnim, odgovornim preventivnim vedenjem znali uspešno odzvati in pomagati k izboljševanju epidemiološke slike v celotni državi ter v šolskem in vrtčevskem prostoru. Število okuženih v obeh je še vedno aktivno prisotno, se pa stanje tudi zahvaljujoč ukrepom preteklih dveh tednov izboljšuje. Izboljšuje se toliko, da smo lahko ponovno sposobni izvesti proces izobraževanja na daljavo po celotni šolski verigi,” je na tiskovni konferenci povedala ministrica.

Na vprašanje o tem, kdaj bi tudi pri nas lahko pouk vzpostavili v šolah, je povedala, da sta epidemiološka slika in skrb za zdravje prva kriterija, ki jim pri sprejemanju ukrepov sledijo. Epidemiološka slika je bila v preteklosti že zelo zaskrbljujoča, saj je bilo okuženih v vrstah zaposlenih v zavodih marsikje toliko, da ni bilo več možno speljati procesa. Zdaj se to sicer izboljšuje, a ni mogoče napovedati kdaj se bodo šolarji vrnili v učilnice, je pojasnila ministrica.

“Izobraževanje v Sloveniji je po ustavnem načelu takšno, da mora potekati za vse na enak način. Neodvisno od tega ali smo v najmanjši vasici ali v največji mestni občini Ljubljana, mora biti šolanje za učence izvedeno na enak način,” je odgovorila na vprašanje, zakaj ne bi odpirali posameznih šol, kjer ni okuženih.

V vrtcih le nujno varstvo

Vrtci bodo v prihodnjem tednu na podlagi presoje vrtcev in županov opravljali le nujno varstvo otrok za starše, ki ne morejo zagotoviti varstva na drug način, je na novinarski konferenci vlade sporočila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Priporočila Zavoda za šolstvo

Na Zavodu RS za šolstvo so pripravili Priporočila za učiteljice in učitelje razrednega pouka v pomoč pri izvajanju pouka na daljavo.

Zavod RS za šolstvo je v času izobraževanja na daljavo začasno odpovedal vsa tekmovanja, ki jih organizira. Ta so prestavljena na druge termine, ki jih bodo objavili pravočasno, so zapisali na spletni strani.