O velikih boleznih na Slovenskem

Utrinki s snemanja (Ne)znana poglavja slovenske zgodovine. Vir: Rtvslo

Utrinki s snemanja (Ne)znana poglavja slovenske zgodovine. Vir: Rtvslo

Utrinki s snemanja (Ne)znana poglavja slovenske zgodovine. Vir: Rtvslo

V dokumentarni seriji (Ne)znana poglavja slovenske zgodovine, ki začenja novo sezono, bodo v sredo, 25. novembra, ob 17.25 na TV SLO 1 predstavili tri največje in najbolj smrtonosne epidemije v preteklosti – kugo, kolero in špansko gripo.

Sredi 14. stoletja je po Evropi kosila smrtonosna epidemija kuge, do zdaj najbolj nalezljiva bolezen, ki je bila usodna za tretjino tedanjega prebivalstva, korenito pa je spremenila tudi tok evropske zgodovine …Nihče ni bil varen pred njo – ne cerkveni dostojanstveniki ne kralji in kraljice ne meščani ne siromaki in ne otroci.

Kolera je prišla v Evropo iz Indije v prvi polovici 19. stoletja predvsem zaradi povečanja prometa in trgovskih stikov. Na Kranjsko so jo predvsem zanesle vojaške čete, ki so prehajale čez to ozemlje. Sprva so za preprečevanje širjenja okužb še zapirali meje, ker pa se je ukrep izkazal za preveč radikalno zaščitno sredstvo, ki je bilo neučinkovito in drago, hkrati pa je uničevalno delovalo na lokalno gospodarstvo, so ga v habsburški monarhiji v naslednjih epidemijah opustili.

Pandemija španske gripe, ki je ves svet prizadela v letih od 1918 do 1920 in je zaradi nje umrlo skoraj pet odstotkov prebivalstva (med 50 in 100 milijoni ljudi), v kolektivnem spominu živi kot ena od najhujših bolezni, ki so kadar koli prizadele človeštvo.

Skozi oddajo bo vodila zgodovinarka dr. Katarina Keber, raziskovalka zgodovine socialne medicine z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU.

Prihodnjič o Janezu Bleiweisu

Naslednja oddaja (Ne)znana poglavja slovenske zgodovine bo v sredo, 2. decembra in bo posvečena Janezu Bleiweisu, ki ga bo predstavil etnolog in antropolog dr. Božidar Jezernik.