Žejni svet v slovenskih šolah

Deklica pije vodo. Vir: Pixabay

Deklica pije vodo. Vir: Pixabay

Vir: Pixabay.com

Na letošnji Mreži znanja bo več predstavitev dobrih praks v osnovnih in srednjih šolah. Dijake in profesorje Gimnaziji Ravne na Koroškem je dokumentarni film Žejni svet Yann Arthus-Bertranda – na portalu Arnes Video je spomladi zabeležil več kot 180.000 ogledov – inspiriral za projekt VODA. Projekt bosta predstavili Petra Golja z Biotehniške fakultete in Simona Rejec Merkač s ŠC Ravne na Koroškem.

»Bili smo žejni, bili smo željni,« pravijo dijaki in profesorji Gimnazije Ravne na Koroškem. Žejni in željni nečesa, kar bi presekalo šolski vsakdan na daljavo v času epidemije. In ravno film Žejni svet jih je za nekaj dni »odžejal« in jim popestril izobraževanje na daljavo.

S pomočjo dokumentarnega filma so letošnji dan Zemlje obeležili malo drugače, posvetili so ga vodi v vseh njenih oblikah.

V okviru projekta VODA so želeli sebe in okolico opomniti na pomen in trajnostno naravnano (iz)rabo naravnih virov, predvsem vode. Prepričani so, da bi zavedanje, kako odvisni smo od voda v naši okolici, prispevalo vsaj delček k temu, da bi jih bolj varovali in z njimi ravnali varčno in odgovorno.

Razvijanje kompetenc

V projektu so združili razvijanje podjetnostnih in naravoslovno-matematičnih kompetenc dveh različnih projektov Zavoda RS za šolstvo PODVIG in NA-MA POTI. Vse skupaj so poskušali spremljati tudi formativno.

Dijaki so v medpredmetnih povezavah pridno raziskovali, analizirali, popisovali, debatirali, pisali, risali, fotografirali, snemali in se poleg tega še gibali ter športno udejstvovali, skratka pripravili veliko slikovnega, filmskega in pisnega gradiva o pomenu pitne vode za ljudi in za družbo. Prav film Žejni svet pa je bil osnova za njihovo raziskovalno in ustvarjalno delo ter navdih za pomembna dijaška dognanja in dragocene dijaške vtise.

Najbolj zanimive dijaške vtise, ugotovitve, najizrazitejše izdelke in najbolj pripovedne fotografije so strnili v spletni publikaciji VODA, ki je nastala v okviru Tednov vseživljenjskega učenja 2020.

Prijava na Mrežo znanja 2020

Na dogodek se že lahko prijavite prek povezave v skupnosti SIO.

Za pomoč pri prijavi smo objavili kratka navodila.

V primeru težav nam prosim pišite na delavnica(at)arnes.si oziroma nas pokličite na (01) 479 88 00.