Huda mravljica na (virtualnem) obisku

Stran iz gradiva Huda mravljica na obisku: Odpadni roboti. Vir: UGM

Stran iz gradiva Huda mravljica na obisku: Odpadni roboti. Vir: UGM

Stran iz gradiva Huda mravljica na obisku: Odpadni roboti. Vir: UGM

V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) so pripravili vsebine in orodja za srečevanje z umetnostjo od doma. Za otroke in skupine iz vzgojno-izobraževalnih zavodov so pripravili Učne liste Huda mravljica na obisku.

Huda mravljica na obisku

Učni listi za predšolske otroke in učence od 1. do 5. razreda na zanimiv in igriv način predstavlja umetnine iz Zbirke UGM. Vsebuje kakovostne reprodukcije del slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja.

Opremljeno je z otrokom prilagojenimi interpretacijami in vprašanji, ki jih vabijo k pozornemu opazovanju in razmišljanju o vsebini umetnin. Dodana so tudi navodila za likovno nalogo, preko katere bodo otroci poglobili razumevanje obravnavanih umetnin, ob tem pa bodo praktično spoznavali nekatere likovne tehnike in motive ter razvijali lastne likovne kompetence.

Mlajši otroci gradivo raziskujejo s pomočjo odraslih, otroci, ki samostojno berejo, pa so pri učenju in ustvarjanju lahko samostojni.

Gradivo je brezplačno. 

Huda mravljica na obisku / Bojan Golija, Delo na riževem poljuHuda mravljica na obisku / PlavalkaHuda mravljica na obisku / Natura Morta – TihožitjeHuda mravljica na obisku / Sporočilo GajiHuda mravljica na obisku / Odpadni robotiHuda mravljica na obisku / Poštna umetnostHuda mravljica na obisku / Druženje za mizoHuda mravljica na obisku / Igrače in igra v likovni umetnosti.

Iz naših zbirk: Ivan Kos

Spletna razstava o življenju in delu Ivana Kosa in izbranih delih iz Zbirke UGM je primerna za vse starostne skupine. Predstavljeni so njegovi portreti sorodnikov in drugih, med njimi zagotovo najbolj znan portret Deklica z oranžo. Z risbami v tehniki tuš na papirju pa pridobimo vpogled v socialno tematiko obdobja med vojnama v Mariboru.

Kakovostne reprodukcije umetnin so dopolnjene s podatki in interpretacije. Dostop je brezplačen.

Zvočni opisi del iz Zbirke UGM

Zvočni opisi in reprodukcije so primerni za učence od 7. do 9. razreda, dijake, študente in kot gradivo za učitelje in učiteljice.
S pomočjo zvočnih opisov pridobimo informacije o umetninah, ki se žal preko posrednega predstavljanja izgubijo. Prav tako pa ob poslušanju opisov opazujemo bolj poglobljeno in doživeto.

Opise na YouTube kanalu in spletni strani spremljajo tudi kakovostne reprodukcije umetnin. Zvočni opisi so primerni tudi za slepe in slabovidne.

Vsa gradiva so brezplačna.

***

Prispevek je nastal v sodelovanju s Kulturnim bazarjem, kjer najdete še več kakovostnih kulturnih projektov in programov za otroke in mlade.