Možnost vrnitve učencev prve triade v šole in otrok v vrtce 11. januarja

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport na današnji tiskovni konferenci. Vir: MIZŠ

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport na današnji tiskovni konferenci. Vir: MIZŠ

Ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec je danes na novinarski konferenci zagotovila, da bodo naredili vse za to, da se bodo otroci, učenci, dijaki, zaposleni v vrtce in šole lahko vrnili čim hitreje. Tako je možno, da bi se otroci v vrtce ter učenci prve triade v šolo lahko vrnili 11. januarja. Zaposlene v VIZ pa je pozvala k preventivnemu testiranju.

Učenci osnovnih šol s posebnimi potrebami bodo šli ponovno v šole in v zavode za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami v torek, 5. januarja. Dan prej se bodo njihovi učitelji in zaposleni preventivno testirali, je na današnji vladni novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Možnost vrnitve učencev prve triade v osnovne šole in otrok v vrtce pa omenja za 11. januar. Vračanje drugih učencev bo potekalo v skladu z epidemiološko sliko. Že prihodnji teden bo pomembna informacija vračanja učencev s posebnimi potrebami.

“Če bo vračanje potekalo po pričakovanjih in bo epidemiološka slika dobra, v najbolj idealnem primeru lahko še v drugem delu istega tedna pričakujemo nadaljnje vrnitve,” je povedala.

V drugi skupini prednostnih vrnitev, torej za prvo triado, skupaj s četrtim in petim razredom osnovne šole pa se bodo po navedbah ministrice vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol.

Pomembno preventivno testiranje

Kustečeva je poudarila pomen preventivnega testiranja. Po njenih besedah je zelo pomembno, da bodo zaposlene v vzgoji in izobraževanju testirali pred vrnitvijo na delovno mesto, pozneje pa tudi takrat, ko bodo čutili željo po tem.

“Tudi zato, da se bodo sami počutili varne in zdrave. Želimo si, da razumejo, zakaj je testiranje potrebno in pomembno,” je povedala ministrica.

Testi bodo po njenih beseda na voljo kadar koli, sami zaposleni pa se bodo odločali, kdaj si tega dodatno želijo. Izdelan bo protokol glede testiranja. Morebitno testiranje otrok pride v poštev po navedbah Kustečeve le na željo njihovih staršev.

“Moja prva in najpomembnejša naloga v letu 2021 bo, da se v vrtce in šole, na fakultete vrne življenje, da se vrnejo vrvež, smeh in seveda znanje,” je še dejala.