Pediatri pozivajo učitelje in vzgojitelje: Cepite se čimprej

Testiranje na koronavirus. Vir: Unsplash

Testiranje na koronavirus. Vir: Unsplash

Prvič v zgodovini imamo moč prekiniti epidemijo, pravijo v Sekciji za primarno pediatrijo. Slika je simbolna. Vir: Pixabay

Po slabih treh mesecih učenja na daljavo se jutri v šole in zavode vračajo otroci s posebnimi potrebami. Njihovi učitelji in drugi zaposlenimi se zato danes po vsej državi preventivno testirajo na koronavirus.

Testiranje poteka v zdravstvenih domovih, kjer od danes naprej poteka tudi prostovoljno testiranje s hitrimi testi.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je sinoči napovedala, da bodo pred vsesplošnim odprtjem šol na takšen način testirali vse druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Do odprtja bo predvidoma prišlo 11. januarja, je prejšnji teden nakazala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Takrat naj bi se v šolske klopi vrnili učenci prve triade, v vrtce pa vsi predšolski otroci.

Vlada pa je danes objavila poziv vzgojiteljem in učiteljem, ki ga je pripravila Sekcija za primarno pediatrijo. Z njim jih naprošajo, naj sodelujejo pri zmanjševanju širjenja okužb s koronavirusom.

Poleg drugih preventivnih ukrepov jim svetujejo, naj na delo hodijo zdravi, naj se redno testirajo in se takoj, ko bodo imeli priložnost, cepijo.