Odpiranja šol in vrtcev še ne bo tako kmalu

Predstavniki šolstva so nanizali številne predloge, a šole bodo naslednji teden vseeno zaprte. Vir: Posnetek zaslona

Predstavniki šolstva so nanizali številne predloge, a šole bodo naslednji teden vseeno zaprte. Vir: Posnetek zaslona

Predstavniki šolstva so nanizali številne predloge za varno odprtje šol, a te bodo naslednji teden vseeno zaprte. Vir: Posnetek zaslona

Čeprav je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pred dnevi dejala, da bi se lahko prihodnji teden v šolske klopi vrnila vsaj prva triada, se to očitno ne bo zgodilo.

Na današnjem sestanku s predstavniki vzgoje in izobraževanja zdravstvena stroka vračanja ni podprla.

Epidemija se bo po ocenah direktorja NIJZ Milana Kreka umirila konec meseca. Možnosti vdora koronavirusa v šolske klopi so visoke, kar je zlasti obremenjujoče za kader, ki ga že tako primanjkuje. Zato se je zavzel za redno testiranje in čimprejšnje cepljenje učiteljev.

Vodja strokovne skupine za Covid-19 Bojana Beović je dodala, da so pri nas osnovne šole večji generator okužb kot so v tujini.

Predsednik vlade Janez Janša, ki je vodil pogovor, si je zaželel, da bi se čas te nenormalnosti čimprej skrajšal.

 »Je pa pri epidemiji tako, da posledice pridejo z zamikom. Šolstvo je absolutna prioriteta pri sproščanju ukrepov, a nič ne bomo dosegli, če vse odpremo in smo potem zaprti do aprila ali maja.«

Janez Janša

Omenil je nekaj možnih vmesnih rešitev, kot je izvajanje šolanja za polovico razreda, za polovico časa, brez kakršnega koli mešanja razredov in pod strogim nadzorom. Prav tako je namignil, da bi lahko pouk podaljšali za kakšen teden v juniju ali juliju.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja, je pogrešal projekcije, kaj odprtje šol pomeni za potek epidemije ter predlagal nameščanje prezračevalnih naprav, pleksi stekel in enojnih miz za učence v šole.

Medtem ko je Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev, svetoval, da bi izbirne predmete še vedno izvajali na daljavo ter bistveno zmanjšali obseg jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Vzdrževanje mehurčkov je namreč pri takšnih normativih nemogoče, je bil prepričan.

Triurnega sestanka so se udeležili številni predstavniki vrtcev, osnovnih in srednjih šol, gimnazij in sindikatov. Z vsebino izjave, ki jim jo je predložila vlada, se ni strinjal praktično nihče. Vsi pa so podprli čimprejšnje odpiranje pod varnimi pogoji.

Popoldne ima vlada še en posvet s stroko, o potencialnem odpiranju vrtcev in šol bo dokončno odločala jutri.