Za nami je prvi izbirni preizkus na daljavo za mednarodno kemijsko olimpijado


V petek, 15. januarja 2021, so na Zvezi za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju z mentorji Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, na daljavo izpeljali prvi izbirni preizkus znanja kemije za srednješolce za sodelovanje na mednarodni kemijski olimpijadi.

Prvega izbirnega preizkusa v znanju kemije se je udeležilo 107 dijakov iz več kot 25 srednjih šol. Dijaki 4. letnikov so preizkus opravljali iz znanja celotne srednješolske kemije, dijaki nižjih letnikov pa niso imeli vprašanj iz organske kemije. Za najboljše se bodo kmalu pričele priprave na daljavo, kasneje pa bosta na sporedu še dva izbirna preizkusa, ki bosta za vse udeležence enaka. Na koncu, predvidoma maja, bo na podlagi rezultatov izbrana ekipa najboljših štirih, ki bo Slovenijo zastopala na 53. mednarodni kemijski olimpijadi. Olimpijada bo v živo ali na daljavo konec julija potekala v Osaki na Japonskem.

Prejšnji teden jim je na daljavo uspelo izvesti tudi šolsko tekmovanje v znanju psihologije za srednješolce, na katerem je sodelovalo več kot 1400 udeležencev. Trenutno poteka šolsko tekmovanje v programiranju, 4. februarja pa bodo izvedli še šolsko tekmovanje v biologiji.

Vir: ZOTKS

Objavil/-a: Drago Jovič