Kdo se boji slovenščine: Narečja

Kdo se boji slovenščine? Vir: TV SLO

Kdo se boji slovenščine? Vir: TV SLO

Narečja v popularni glasbi bodo predvajali danes, 27. januarja, ob 17.25 na TV SLO 1, Urbano slovenščino pa natanko teden dni pozneje. Vir: TV SLO

Dokumentarna serija Izobraževalnega programa TV Slovenija se v novih dveh delih z naslovom Kdo se boji slovenščine ozira v svet glasbe in rabo slovenščine v njej. Scenarij in režija sta delo Maje Pavlin.

Serija išče odgovore na vprašanja odnosa, rabe in ohranjanja slovenskega jezika med mladimi. Nekateri imajo namreč občutek, da slovenščina med mladimi umira … Pa je to res?

Tokrat so se ozrli v svet glasbe.

Dokumentarni film poleg bogastva slovenskih narečij, ki se organizirano ohranjajo predvsem v okviru folklorne zapuščine, razkriva tisto bolj življenjsko, aktualno in predvsem mladim razumljivejšo, a precej redko rabo narečij v popularni glasbi.

Z izbranimi glasbeniki, kot so Rudi Bučar, Ana Pupedan, Bakalina, Klinci, Emkej in Vlado Kreslin, so se odpravili na slikovit potep po Sloveniji (po Obali, Krasu, tolminskih gričih, Beli krajini, Štajerski, Prekmurju) ter ob rabi narečij v popularni glasbi (pop rocku, rapu, trapu, kantavtorstvu …) spoznali pestrost slovenskega jezika, ki – kot pravi etnolog in kulturni antropolog dr. Rajko Muršič – živi in se ohranja ravno z narečnim govorom.

Izziv »narečnega kolaža« so sporočila, ki si jih glasbeniki z različnih koncev Slovenije po telefonu »podajajo« v svojih narečjih – se bodo razumeli med sabo?

Iz arhiva

Stare oddaje si lahko ogledate v arhivu: