Slovenija se je pridružila programu GLOBE

Globalno učenje. Vir: Pixabay

Globalno učenje. Vir: Pixabay

Program GLOBE je ravnokar obeležil 25. obletnico delovanja in združuje več kot 120 držav članic po vsem svetu. Vir: Pixabay

S podpisom sporazuma se je Slovenija pridružila programu Globalno učenje in opazovanje za dobrobit okolja (GLOBE). V njem ljubiteljski znanstveniki in učenci znanstvenikom pomagajo zbirati podatke za boljše razumevanje okolja.

Program bo upravljalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, za izvajanje pa bo skrbel Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD).

Sporazum sta podpisali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in ameriška veleposlanica v odhajanju Lynda Blanchard.

Ministrica se je zahvalila veleposlaništvu ZDA in Nasi. »S pridružitvijo programu GLOBE krepimo pomembne vrednote: radovednost, okoljsko ozaveščenost in približujemo znanost. Kar pa je najpomembneje, krepimo vrednoto sodelovanja,« je dejala.

V program so učenci od leta 1995 prispevali več kot 190 milijonov meritev za uporabo v raziskovalnih znanstvenih projektih. V projektu je sodelovalo več deset tisoč učiteljev po vsem svetu, ki so krepili veščine učencev na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike, povečevali okoljsko ozaveščenost ter spodbujali regionalne in mednarodne povezave.