Kdo se boji slovenščine: Urbana slovenščina

Urbana slovenščina. Vir: TV SLO

Urbana slovenščina. Vir: TV SLO

Prejšnji teden so predvajali Narečja v popularni glasbi, danes, 3. februarja, ob 17.25 pa vas na TV SLO 1 čaka dokumentarni film Urbana slovenščino. Vir: TV SLO

Dokumentarna serija Izobraževalnega programa TV Slovenija se v novih dveh delih z naslovom Kdo se boji slovenščine ozira v svet glasbe in rabo slovenščine v njej. Scenarij in režija sta delo Maje Pavlin.

Drugi dokumentarni film z naslovom Urbana slovenščina pozornost usmerja na rabo slovenščine v urbani glasbi oziroma na t. i. urbano slovenščino, katere generator je tudi ali pa predvsem hip-hop. Kot pravi profesor slovenščine dr. Igor Saksida, je prav ta eden poglavitnih dejavnikov za ohranitev slovenščine med mladimi.

»Leta 2210 nobedn ne bo več govoru slovensk, leta 2210 nobedn ne bo razumeu teh besed …« tako poje Nipke v skladbi 2210 z albuma Buden, ki je v produkciji Dravle Records združil trenutno najbolj vroče mlade glasbenike (med njimi so tudi Joker Out, Matter, zalagasper, Ezra, Trkaj).

S privoljenjem mojstra Mojmirja Sepeta je v skladbi uporabljen tudi del refrena zimzelene popevke Brez besed v izvedbi Berte Ambrož, s katero je na Evroviziji leta 1966 prvič zazvenel slovenski jezik.

Ob poslušanju hip-hopa je mirno izjavil, da se nam ob mladih, ki ustvarjajo v slovenščini ‒ četudi pogovorni ‒ za obstoj našega jezika ni treba bati. Tistim, ki se zgražajo, češ da mladi nič ne berejo, da poslušajo samo angleško glasbo in kvarijo naš jezik s tujkami, pa je odgovarjal: »Veste, slovenščina je preživela najrazličnejše hude napade in okupacijo tujih jezikov, pa se je obdržala. Materni jezik se bo vedno obdržal.«

Mojster Sepe je v tem dokumentarnem filmu zadnjič nastopil pred kamerami TV Slovenija. Prav njemu ga tudi posvečajo.

Iz arhiva

Stare oddaje iz sezone 2019 si lahko ogledate v arhivu: