Webinar o spletnem nadlegovanju v šolah

Vir: Unsplash

Vir: Unsplash

Spletno nadlegovanje je nadlegovanje, ki ga posameznik nad žrtvijo izvaja s pomočjo infomacijsko-komunikacijske tehnologije: prek e-pošte, forumov, klepetalnic in drugih družabnih omrežij, lahko tudi z mobilnimi telefoni. Vir: Unsplash

Evropska platforma šolskega izobraževanja (SEG) 25. februarja organizira spletni dogodek, ki bo obravnaval pomembno in aktualno tematiko spletnega nadlegovanja v šolah.

Razširjenost digitalnega komuniciranja je povečala negativen vpliv nadlegovanja na otroke in mladostnike, tudi v šolskem kontekstu.

Vendar pa v razredih z dobrim vodenjem manj pogosto prihaja do nadlegovanja.

Svetovalka za medijsko vzgojo Stefanie Fächner, ki je zaposlena na nemškem centru za varnejši internet, bo na webinarju pojasnila, kaj to pomeni za vzgojitelje in izobraževalce. Predstavila bo, kaj spletno nadlegovanje je, ukrepe proti njemu in prikazala praktične projekte, ki jih lahko izpeljete v učilnici.

Pred njegovim začetkom – webinar se prične ob 16. uri prek platforme Microsoft Teams – ji lahko postavite vprašanja.

Nemški center za varnejši internet je pred časom pripravil priročnik Kako ravnati v primeru spletnega ustrahovanja? Sistematično posredovanje in preventiva v šolah.

Nekaj smernic je pripravila tudi slovenska informacijska pooblaščenka, ki je med drugim podala koristne nasvete staršem in učiteljem, kako preventivno ravnati v izogib spletnemu nadlegovanju in kakšni so možni ukrepi, ko/če se to zgodi.

Objavil/-a: Sandra Hanžič