Marčevski napovednik kulturno-umetniških vsebin

Vir: Kulturni bazar

Na Kulturnem bazarju so pripravili pomembnejše aktualne informacije in izbor prihajajočih dogodkov iz kulturno-umetnostne vzgoje.

V zavihku kulturno-umetnostna vzgoja na daljavo predstavljajo izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz celotne države, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar.

Izbor je namenjen otrokom, učencem in dijakom ter strokovnim delavcem v vrtcih, šolah, pa tudi drugim odraslim, ki skrbijo za otroke in mlade.

Kulturni bazar 2021 – nov termin
Nacionalno strokovno usposabljanje, načrtovano marca v Cankarjevem domu, je zaradi trenutnih okoliščin prestavljeno na 29. junij 2021. Osrednja tema bo povezovanje tehnologij, umetnosti, znanosti in izobraževanja. Prijavnica bos predvidoma objavljena aprila.

Nekaj dogodkov:

 • Kviz #VsakDan8Marec
  Mesto žensk ob mednarodnem dnevu žensk vsako leto pripravi pedagoško gradivo, namenjeno vsem, ki želite z mladimi spregovoriti o vzrokih za spolno neenakost, a tudi o dolgi zgodovini bojev za pravice žensk. Na voljo je tudi kviz, ki preverja razgledanost mladih ter širi njihovo poznavanje zgodovinskih in sodobnih osebnosti, organiziranih bojev za enakost, izborjenih pravic žensk in področij, na katerih je spolna neenakost še vedno ali vse bolj pereča. Kviz je primeren za zadnjo triado osnovne šole in srednje šole.
  • Obstaja tudi igra s kartami, ki ruši predsodke o ženskah ter navdihuje nove generacije neustrašnih žensk. Nastala je v produkciji zagrebškega društva K-zona, med 16 idejami za pedagoško rabo pa najdete predloge, ki jih je mogoče uporabiti pri pouku brez kompleta kart.

 • Seminar Ustvarjanje z izvirnimi inštrumenti Vodil ga bo glasbenik in pedagog Peter Kus, potekal pa 25. in 26. marca v spletni obliki. Prvi dan bo razdeljen v tri spletna predavanja, drugi dan bodo udeleženci izdelali nekaj preprostih izvirnih inštrumentov. 

 • Rampi na Zavodu Kersnikova v Ljubljani bo 10. marca potekalo usposabljanje za bodoče mentorje, raziskovalce in ustvarjalce za delavnice in drugo interaktivno ustvarjanje, pri katerem se križajo umetnost, biotehnologija, robotika, elektronika, programiranje in druge atraktivne prakse.

 • Otvoritev razstave France Štiglic
  V Slovenski kinoteki bodo 25. marca odprli filmsko razstavo, posvečeno avtorju prvega slovenskega zvočnega dolgometražnega filma in enemu najpomembnejših slovenskih režiserjev. Šolskim skupinam bosta omogočena voden ogled po razstavi in spremljajoči pedagoški program.
 • Pismenost za gledališče, nacionalni posvet kulturno-umetnostne vzgoje
  Na drugem celodnevnem strokovnem posvetu o kulturno-umetnosti vzgoji iz gledališča se bodo posvetili vprašanju razvoja občinstva ter gledališkemu opismenjevanju otrok, mladine in strokovnih delavcev. Z interdisciplinarno skupino strokovnjakov bodo razmišljali o dejavnostih za razvoj aktivnega in kritičnega občinstva ter spodbujanju ustvarjalnosti. Program posveta in prijavnica bosta 15. marca objavljena na strani zavoda za šolstvo. Udeležba je brezplačna. Če izvedba v živo ne bo mogoča, bo izvedena v spletni obliki 12., 13. in 14. aprila.

Še več dogodkov najdete tu.

***

Prispevek je nastal v sodelovanju s Kulturnim bazarjem, kjer najdete še več kakovostnih kulturnih projektov in programov za otroke in mlade

Objavil/-a: Sandra Hanžič