Zaščita videokonferenc pri pouku

Vir: Pixabay

Vir: Pixabay

Če v videokonferenco vstopi nepovabljen gost, potem naj ga učitelj čim hitreje odstrani, o tem pa obvesti vodstvo šole in IT skrbnika na šoli. Vir: Pixabay

Pri izvajanju pouka prek videokonference je ključno, da učitelj, ki gosti videokonferenco, poskrbi za vse potrebne varnostne elemente.

Zlorabe so možne in se dogajajo, običajno pa so posledica napačnih nastavitev varnosti in zasebnosti, opozarjajo na Točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje Safe.si.

Večina šol uporablja konferenčno orodje Zoom prek Arnes ali MS Teams. Obe rešitvi imata številne možnosti varnosti in zasebnosti. Zoom je nekoliko bolj preprost in zato bolj enostaven za uporabo, varnostno pa ne zaostaja.

Vsak učitelj, ki gosti videokonferenco, naj poskrbi, da:

 • je dostop možen le z geslom,
 • ne more vsakdo prosto vstopiti v videokonferenco, kljub geslu – vsakega posebej naj učitelj potrdi (vključena čakalnica),
 • imajo udeleženci omejene možnosti, kaj lahko počnejo (npr. izklopljena možnost deljenja zaslona, snemanja, klepeta med udeleženci),
 • da so učenci seznanjeni z videokonferenčnimi pravili in bontonom.

Učenci in dijaki lahko povezavo in geslo, kljub navodilom, delijo z drugimi. To pomeni, da se lahko v videokonferenco vključijo nepovabljene osebe.

Zato je ključnega pomena, da učitelj ročno potrdi vsakega (vključena čakalnica – waiting room), ki želi vstopiti v konferenco.

Na ravni šole naj se poskrbi za jasna navodila in pravila, kako se učenci predstavljajo. Npr. uporabljati morajo svoje ime in priimek, takoj po vstopu morajo vključiti kamero, da učitelj vidi, kdo se je pridružil, med videokonferenco morajo imeti stalno vključeno kamero.

Pri videokonferencah je lahko problematično snemanje in pa prisotnost nepovabljenih oseb, ki so lahko v prostoru skupaj z učencem. Na Safe.si zato poudarjajo, da mora učitelj oziroma šola postaviti jasna pravila:

 • ali je pri takem pouku dovoljena prisotnost staršev in ali je
 • dovoljeno snemanje videokonferenc
  • če je, pod kakšnimi pogoji.

Objavil/-a: Sandra Hanžič

One thought on “Zaščita videokonferenc pri pouku

 1. Irena Humar Kobal
  6. 4. 2021 at 18:54

  Strinjam se z vsem napisanim. Za varnost res ni nikoli dovolj poskrbljeno. Pouk na daljavo je prinesel svoje pluse, razkril pa je tudi mnogo slabosti. Posebej problematično je snemanje videokonferenc. Verjetno bo potrebno o tem še veliko doreči.