VALIANT, Virtualne inovacijske in podporne mreže za učitelje in anketa

Marca 2021 se je začel novi Erasmus+ projekt VALIANT (Virtualne inovacijske in podporne mreže za učitelje), ki ga koordinira Univerza v Leónu, združuje pa deset univerz in ministrstev za izobraževanje iz Španije, Norveške, Portugalske, Slovenije in Nemčije. V Sloveniji v projektu sodelujemo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Namen projekta je, da pomagamo učiteljem v osnovnih in srednjih šolah premagati občutke izolacije, tako da učiteljem in študentom pedagoških smeri (bodočim učiteljem) ponudimo priložnost, da sodelujejo v projektih virtualnega sodelovanja s kolegi iz vse Evrope.

Projekt VALIANT se bo osredotočil na združevanje in spodbujanje učiteljev in študentov pedagoških smeri (bodočih učiteljev) po Evropi, ki delajo ali študirajo na podeželju oz. v drugih izoliranih okoljih, da bi sodelovali v projektih virtualne izmenjave. Učitelji bodo imeli priložnost deliti svoje izkušnje s poučevanjem, prav tako bodo imeli priložnost sodelovati z drugimi učitelji, ki delajo v podobnih okoliščinah v drugih državah. 

Prvi modul virtualnih izmenjav bo potekal med septembrom in decembrom 2021, projektna skupina pa trenutno išče učitelje na osnovnih in srednjih šolah, ki bi jih zanimalo sodelovanje v programu navidezne izmenjave.

Z namenom vpogleda v stanje oz. odnos učiteljev in študentov pedagoških smeri do tovrstnih aktivnosti smo projektni partnerji pripravili spletno anketo (na voljo v slovenskem in angleškem jeziku). Vljudno vas prosimo, da anketo posredujete vašim študentom. Reševanje vprašalnika traja 2-3 minute.

Prispevek: Petra Bevek

Naslovna fotografija: Posnetek zaslona na https://valiantproject.eu/